2013. február 5., kedd

A Hold, segítő kísérőnk - 1.rész

A Hold fázisait mindenki könnyedén észleli, hiszen minden nap látjuk az égbolton, arról nem beszélve, hogy a legtöbb naptárba is be van rajzolva legalább a 4 fő fázis (Telihold, Újhold, Első negyed, Utolsó negyed). Nem véletlenül vonzódunk ehhez az égitesthez, hiszen az idők kezdete óta figyeljük, és észleljük hatásait életünkre. Ma már ismerjük a vizekre gyakorolt hatását (apály-dagály), a hangulatunkat befolyásoló hatását (teliholdkor több az erőszakos bűncselekmény), és nem utolsó sorban bizonyos biológiai ciklusaink is hozzá igazodnak (feltéve, hogy nem módosítjuk gyógyszerek segítségével). Habár már járt ember a felszínén, (1969. Neil Armstrong) megőrizte misztikusságát.

Életünkben a változékonyságot, a ciklikusságot, az érzelmeket és a nőies energiákat uralja, az asztrológia szerint. A Holdhoz kötik a gyermekkort, a gyerekeket, az anyaságot, és az intuíciót.
Az is tagadhatatlan, hogy bizonyos Hold fázisok jobban kedveznek egyes tevékenységeknek, mint mások Például érdemes a növényeink ápolását, átültetését, vagy metszését a Hold járásához igazítani, mert mindenki számára érzékelhető különbségek adódhatnak az egyes munkálatok eredményét tekintve attól függően, hogy kedvező, vagy kedvezőtlen Hold fázist és jegyhelyzetet választunk-e. Ugyanígy fontos befolyással bír az üzleti ügyeinkre, a kommunikációnkra, a kockázatvállalásunkra, az önérzetességünkre, és természetesen fizikai testünk is más és más reakciókat ad a Hold járása szerint.

Nézzük hát a Hold fázisait szépen sorban, hogy melyik miben tud leginkább támogatni minket a mindennapjaink során:
Újhold - Csillagászati szempontból a Nap és a Hold együttállása a Földről megfigyelve. 
Minden ciklus eleje, így a legerőteljesebb energetikai hatást gyakorolja ránk. Ilyenkor érdemes belekezdeni az új tevékenységekbe, elkezdeni a tervezett dolgokat, kivéve azokat, melyek valamilyen "csökkentéssel" járnak. A mentális tevékenységek számára is ideális időszak. A temperamentumát az határozza meg, hogy mely zodiákus jegyben jár éppen a Hold. 
Növő Hold (Első sarló, Első negyed, Púpos Hold) - Csillgászati szempontból a Naptól távolodó, a Nappal való szembenállás felé haladó Hold fázisai.
Alkalmas a gyarapító jellegű tevékenységhez. Kedvez a szellmei és fizikai növekedésnek, a cégalapításnak, és annak, amit újonnan hozunk létre. Kapcsolatok felvétele és kialakítása hatékonyabb növő Hold esetén, növények szaporítása, átültetése is ilyenkor javallott.
Teli Hold - Csillagászati szempontból a Nap és a Hold szembenállása.
A Teli Hold gyakorlatilag a tökélyre fejlődött növő Hold, ám a fokozott energiája miatt kettős jellegű a hatása, ezért nem jó a nagyon fontos döntéseket ilyenkor meghozni. A kettős hatás abban is megnyilvánulhat, hogy szándékaink mellett egy másodlagos eredmény is kialakulhat, ami nem feltétlenül kedvező a számunkra. 
Fogyó Hold (Elhintő Hold, Utolsó negyed , Balzsamos Hold) - Csillagászati szempontból a Nappal való együttálláshoz közeledő Hold fázisai.
Alkalmas minden fajta csökkentést célzó tevékenység folytatására, legyen az fogyókúra, takarítás, gyomlálás, lomtalanítás, vagy egy cég felszámolása, esetleg alkalmazottak elbocsátása. Könnyebben szokhatunk le ilyenkor káros szenvedélyeinkről, és "könnyebb", véglegesebb az emberi kapcsolatok megszakítása is. 

A ciklikusság végett, körülbelül 28-29 naponta azonos fázisban találjuk a Holdat, így kalkulálni sem nagyon nehéz vele. Kb 2 és fél napot tartózkodik egy állatövi jegyben a Hold útja során. Újholdkor mindig az aktuális jegyben jár (hiszen együtt áll a Nappal), és teliholdkor is könnyen azonosítható, hiszen akkor pedig az aktuális horoszkópjeggyel szemközti jegyben található. 


A jegyek szerinti bontás és hatásmechanizmus a következő részben olvasható majd.




Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.


Nincsenek megjegyzések: