2013. január 2., szerda

A Hobbitok atyja - J.R.R. Tolkien asztrológiai elemzése



John Ronald Reuel Tolkien (1892.01.03., Bloemfontein) A gyűrűk ura trilógia és A hobbit írója, egy új műfajt honosított meg, a fantasyt. Élete sok veszteséggel járt, még gyerekkorában veszítette el szüleit, és gyámként mellé rendelt szerzetes hatására mély vallásosságban élte le életét. Munkássága jóval kiterjedtebb a fent említett két műnél, mégis ezek hozták meg számára a hírnevet. Elfogult szenvedéllyel rajongott a nyelvekért és diplomáit is nyelvészetből szerezte. Kevesen tudják, hogy a regényeiben szereplő tünde nyelv teljesen szabályos, nyelvészetileg helyes mesterséges nyelv, melyet maga Tolkien talált ki.
Feleségével nagyon fiatalon ismerkedett meg, de szerelmük beteljesülésére sokat – több mint 3 évet - kellett várnia, mert gyámja szigorúan vélekedett ebben a kérdésben, és nem engedte a fiatalok kapcsolatát Tolkien nagykorúságáig. Felesége iránti rendíthetetlen szerelme sok helyen megjelenik műveiben, ahol a legszebb tünde hercegnőt is róla formálta.

Ennyi elhivatottság és kitartás, valamint ennyi korán elszenvedett veszteség nagyon passzol a Bak jegyével, ami a születési Nap jegye. Viszont a fantázia, a vallásosság, a szerelem misztifikálása, és a háborús szenvedések elöli álomvilágba menekülés, valamilyen Halak jegyet kíván a horoszkópban. Éppen ezért nagyon meglepő, hogy Tolkien racionális Bak jegye mellett mégis Szűz jegyű az Ascendense, ami igazán megfelel a nyelvészi tehetségnek, de nem ad valami nagy fantáziát.
Ezt ugyanis a Hold és a Vénusz hozza a személyiségbe, előbbi a várt Halak jegyben, utóbbi a munka életterületén a Vízöntőben áll. Szenvedélyességének kulcsa a Skorpió Mars, valamint a Halakban álló Jupiter. Nagyon érdekes a képletben, hogy a kreativitást a Nap garantálja az 5. házban, míg a nyelvi tehetséget a Szaturnusszal erős kapcsolatban álló Merkúr mutatja. 

De vajon hol találjuk a sikert, az írást, a szakmai elismertséget?
A világsikert a Jupiter mutatja a VII. házban, ami a nyilvánosság életterülete, a Jupiter pedig a népszerűség, valamint a szerencse, és a sikeresség bolygója. Kiemelt szerepet kap továbbá a magas szintű tanulmányok életterülete – 9.ház – melyben a határtalan energiák és a fantázia bolygója kapcsolódik össze, és magához vonzza az kreativitás és a szokatlanság tulajdonságait is (Plútó-Neptunusz együttállás, amihez a Nap és az Uránusz kapcsolódik).
Munkamorálját, vagyis a kitartást, az elhivatottságot, és a fantázia dússágot a munka életterületén lévő Hold a Halakban és a hozzá pontos fényszöggel kapcsolódó személyiség-kifejezés életterületén álló Szaturnusz a Mérlegben mutatja.
Maximalista, pihenésre csak egészen kis mértékben képes ember volt, akinél a tétlenség – főleg a szellemi – valószínűleg az öngyilkossággal egyenértékű bűnnek számított. 
Gyermekeivel szerető, de visszafogott volt, és feltehetően a munkáját mindenek elé állította a fontossági sorrendben. Zsenialitása a belső feszültségeiből származott, ami az Ascendenst értő fényszögekből eredeztethető (Plútó és Neptunusz quadrát az Ascendensre)

Most, hogy halála után 40 évvel megfilmesítették az első nagy sikert aratott művét, A Hobbitot, érdemes egy kicsit megemlékezni írói és nyelvészi munkásságáról.


Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.





Nincsenek megjegyzések: