2012. december 18., kedd

Kék szín a térben


A holisztikus lakberendezés egyik alap alkotóeleme a színek tudatos használata a környezetben. Mindenkinek van kedvenc színe, amit igyekszik megjeleníteni az öltözködésén túl az otthonában is. De vajon miért szeretünk, vagy miért utasítunk el bizonyos árnyalatokat, egyáltalán, miként hatnak ránk a színek, és ennek tudatában hogyan és hol alkalmazzuk azokat? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában segít a színterápia alkalmazása, melynek egyik lehetséges módja az Aura-Soma színrendszere, mely a holisztikus tervezés során segítségünkre van abban, hogy lelkünket megjelenítsük otthonunkban, hogy igazán jól érezhessük benne magunkat, és ahol feltöltődhetünk egy fárasztó nap után.

A szivárványban a zöld után következő szín a kék. A szív (zöld) területéről elérkeztünk a gondolatok, ideák világába. A kék a fölöttünk elhelyezkedő végtelen égbolt, a határtalannak tűnő óceánok színe, mely mintha megfoghatatlan, elérhetetlen volna, mégis ha a fűben fekve, vagy a parton ülve nézzük, korlátlan békét érezhetünk – mély, csendes, levegőt adó. Az ilyen pillanatokban elkezdünk befelé figyelni, a légzésünk is lelassulhat, és kapcsolatba kerülünk a gondolatainkkal, mely mögött egyszer csak mintha már nem is a mi gondolataink, hanem egy magasabb világ vagy egy belső mester hangja szólalna meg halkan - kapcsolatba kerültünk az istenivel. Ez is egy módja a kommunikációnak, mely a kékhez tartozó torok csakra színe. Ha egységbe kerülünk a belső vezettetésünkkel, az isteni tervünk szerinti létezéssel, akkor a kifelé irányuló kommunikációnkban békét közvetítünk a világ felé. Nem csak magunkkal, az életünkkel, de a világgal is békében leszünk. Ilyenkor a ragaszkodásainkat elengedjük, mert van hitünk és bizalmunk abban, hogy minden úgy van jól, ahogy van, mert átadtuk magunkat egy magasabb tervnek és hagyjuk azt megnyilvánulni az életünkben, amiért végső soron itt vagyunk. A kékhez tartoznak a tradíciók - családi minták, generációs hiedelmek is. Érdemes felülvizsgálni, mi az, ami ezekből számunkra felnőttként még elfogadható, és mi az, ami korlátként visszatart minket igazi lényünktől, életünktől.

Az Aura-Somában a kékhez a 2-es üveg tartozik, mely olaj használata bizalmat ébreszt, megszilárdítja a kapcsolatot legbenső, békés részünkkel, megérteti velünk a csend erejét, segíti a beszéd és a hallgatás közötti egyensúly felismerését. Elmélyíti megérzéseinket, stimulálja a kreativitást, segít legyőzni az ismeretlentől való félelmet. Támogatja a tápláló női energia megélését és javítja a beszédkészséget.

A kék a hideg színekhez tartozik, bizonyítottan hűsítő, vérnyomáscsökkentő hatása van. Ennek megfelelően elsősorban olyan helyiségekben célszerű alkalmazni, ahol nem gond, ha a kelleténél hidegebbet érzünk, így a déli fekvésű szobákban, ahová nyáron egész nap besüt a nap, illetve hálószobákban, ahol békés, pihentető alvásra van szükségünk. Azonban ha nincs természetes fény a helyiségben, akkor főleg nagy felületen alkalmazva nyomasztóvá válhat az összhatás.


 

Molnár Mária

 Az Achirit Ezotéria oldalán megjelent minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: