2012. november 19., hétfő

Sicc innen!?


 Azt mondják, hogy az lesz allergiás, aki visszafojtja a haragját és agresszióját. Nemrégiben volt egy ilyen esetem. Egy fiatal édesapa fordult hozzám segítségért. Feleségével egy gyermeket neveltek, és mivel az édesanyának voltak korábban cicái, jó ötletnek tűnt, ha a kicsinek is hoznak egyet. Játszhat is vele, felelősségre is neveli, és megtanítja szeretet adni és kapni. Csak jó sülhet ki ebből a kalandból. Az édesapának saját állatai nem voltak soha, de tapasztalatai igen. Korábban nem élt át allergiás tüneteket, most viszont alig egy hét elteltével elkezdett fulladni, alig kapott levegőt, és a lerakódást a tüdejéből minden próbálkozása ellenére sem tudta felköhögni. A tünetek egyértelműen a cica jelenlétében jelentek meg és erősödtek fel. Macskaszőr allergia.

Szerencsére kevesebb, mint két héttel azután jött hozzám, hogy a cicát elhozták korábbi gazdáitól, így a tünetek is éppen hogy, csak kialakultak. Ilyenkor a legkönnyebb elcsípni és megszüntetni őket, mert még frissek az emlékek, és nem kell mélyre ásni.
Az allergia úgy alakul ki, hogy az embert egy nagyon erős érzelmi megrázkódtatás, és ezzel egyidőben egy vagy több érzékszervét erős inger éri. Utóbbira tudatosan nem figyel, azaz a folyamat tudattalanul zajlik, viszont ennek köszönhetően azonnal rögzül is. Az ő esetében is ez történt.

Aznap este barátaikhoz mentek el látogatóba, hogy kiválasszák azt a kiscicát, amelyik nekik a legjobban tetszik. A beszélgetést, és a finom vacsorát néhány sörrel tette még vidámabbá, így a felesége volt kénytelen vezetni, aki viszont nem nagyon örült egyik hírnek sem. Kicsit morgolódott a sörözés miatt, de a vacsora azért jó hangulatban zajlott. Indulás után az autóban aztán egyre fokozódott a feszültség. A felesége a belváros felé szeretett volna indulni, mert a másik utat nem ismerte. Végül hagyta magát meggyőzni azzal az indokkal, hogy a cica biztos nem örülne a sok rázkódásnak, és a másik irányban sokkal jobbak az utak. Végül ezzel zárta a vitát: „Jó, akkor viszont időben szólj, hogy hol kanyarodjunk le. Te mondod, hogy merre megyünk!” Ok.

A sör viszont ellazít. Kikapcsolja a tudatot, és eltereli a figyelmet, úgyhogy végül elvétették a kereszteződést, és ekkor kitört a balhé. Nem volt teljesen szokatlan, és kiemelkedően temperamentumos sem a veszekedés, de éppen elég belső feszültséget okozott a férfinek. Ráadásul az egészet visszafojtotta magába, hiszen egyértelműen ő volt a hibás. Pattanásig feszült idegei végül otthon nyugodtak meg, miután elengedték a lakásban a cicát, ami az egész úton az ölében volt.

A történet annyira átlagos, hogy szinte lehetetlen kiszúrni, hogyan alakulhat ki közben az allergia? Miért pont macskaszőrre? Épeszű ember biztos nem a macskára haragudna ebben a helyzetben, kivéve,:
-          ha nem sokadszor fojtja vissza haragját magába, mert „ő a hibás”,
-          ha nincs pont aznap este a kocsiban balhé,
-          ha nincs pont az ő ölében a cica az egész úton, és legfőképp
-          ha történetesen nem iszik meg néhány sört, ami éppen a szükséges mértékben tompítja a tudatot, és teszi ezáltal „sebezhetőbbé” a tudattalant.

Az áldozat a cica, hiszen tulajdonképpen nem az apa, hanem a felesége akarta. Az egész bajnak ő az oka, és ráadásul végig itt van az ölében. Kézenfekvő, hogy allergiás lesz rá.

Még jó, hogy nem a gyerek aludt az öledben...
Ez utóbbi mondatot csak viccnek szántam a kezelés elején, hogy könnyebben oldódjunk mindketten, az viszont nagyon jól esett, hogy egy héttel később felhívott a felesége, hogy megköszönje, hogy megtarthatják a kiscicát.

Nem könnyű az allergiánál kideríteni, hogy hol, és mikor rögzülnek tudat alatt a tünetek. A legfontosabb talán az, hogy a kialakulásuk után a lehető leggyorsabban érdemes szakemberhez fordulni, mert minél több idő telik el, annál nehezebb fényt deríteni a kialakulás okára és folyamatára. A megoldáshoz ez ráadásul önmagában kevés, mint ahogy ebben az esetben is az lett volna. Utána következik a kezelésnek az a része, mely regresszióban visszavezet gyermekkorba, hogy az igazi okokra is fény derüljön, és az egész problémát a gyökerénél kezelhessük. Az viszont ezután már lehetségessé válik, és így az allergiát is sikeresen lehet kezelni.

Loós Balázs


Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.






Nincsenek megjegyzések: