2012. november 20., kedd

Zöld szín a térben


A holisztikus lakberendezés egyik alap alkotóeleme a színek tudatos használata a környezetben. Mindenkinek van kedvenc színe, amit igyekszik megjeleníteni az öltözködésén túl az otthonában is. De vajon miért szeretünk, vagy miért utasítunk el bizonyos árnyalatokat, egyáltalán, miként hatnak ránk a színek, és ennek tudatában hogyan és hol alkalmazzuk azokat? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában segít a színterápia alkalmazása, melynek egyik lehetséges módja az Aura-Soma színrendszere, mely a holisztikus tervezés során segítségünkre van abban, hogy lelkünket megjelenítsük otthonunkban, hogy igazán jól érezhessük benne magunkat, és ahol feltöltődhetünk egy fárasztó nap után.

Éreztél-e már olyat, amikor kirándulni mentél, az emelkedő, nehezebb, fárasztóbb szakasz után kiérve egy tisztásra vagy a hegyre feljutva a teljes panoráma eléd tárult, nézted az előtted elterülő teret, sütötte arcodat a nap, talán még a fák és a madarak hangjaival is egy váltál, hogy béke, nyugalom, harmónia és egység érzése járt át? Ez a zöld energiája. A fakó téli hónapok után tavasszal vágyunk már a színekre, és a természet megújulásakor a zöld az a szín, mely egyik napról a másikra beszínezi a világunkat. Így a megújulást, az újrakezdést, a növekedést, az életet szimbolizálja. Ha megfigyeled, az életedben is a nehezebb, kilátástalanabb helyzetekből kijutva, eljön az az időszak, amikor egyben láthatod, egy magasabb nézőpontból, hogy miért történtek a megpróbálóbb eseménynek. Ha ilyenkor időt adsz magadnak az érzelmeid átélésére és a megújulásra, akkor a belső békét, a harmóniát is megélheted. Mert a zöld az egyensúly és a harmónia színe is. Az ötödik, a szív csakra energiájaként az érzelmek, elsősorban szeretet kapcsolódik hozzá, és a szívünkön keresztül az igazság témája. Amikor a szívünket követve hozunk döntéseket az útkeresésünk során, akkor élünk igaz módon, hűen önmagunkhoz, és azt vehetjük észre, hogy életünkben jókor jó helyen vagyunk, nem aggódunk, mi hogyan lesz, hanem átadjuk magunkat ennek az áramlásnak.

Az Aura-Somában a zöldhöz a 10-es üveg tartozik, mely segíti az önállósodás folyamatát. Kitágítja látóterünket, hogy észrevegyük miféle változásokon megyünk keresztül, csillapítja a lelki zavarodottság érzését és belső békét hoz. Segít a helyünket megtalálni, döntéseket hozni, az igazságságot erősíti bennünk.

A zöld a szivárvány középső színeként igazán se nem meleg, se nem hideg, ezért a lakásban mindenhová ideális lehet. Jó hatású, ahol döntéseket kell hozni pl. dolgozószobákban. A természet színeként nyugtató hatású, ezért hálószobába nagyon ideális választás, de nagyobb felületen pl. a nappaliban a komplementer színével, a vörössel ellensúlyozhatjuk ezt a hatást. A nagy terek ürességét elveszi, kis lakásban, szűk szobákban pedig térnövelő hatású.

A cikket írta: Molnár Mária

Nincsenek megjegyzések: