2012. november 15., csütörtök

Hullócsillagok hada várható 2012.11.17-én éjjel

A hullócsillagok misztikuma mindig is foglalkoztatta az embert, főleg, mert a vissza-visszatérő üstökösök, és meteorrajok módot adtak a rendszeresség felismerésére. Sok hiedelem és babona kapcsolódott hozzá, a kívánságoktól a halál jelenségén át, még szüzességüket elveszítő lányok jelölőjeként is beszéltek róluk. 
Manapság egy meleg takaróba burkolódzva egy kis forraltborral kellemes romantikus program lehet bárkinek. 

A hullócsillagok valójában a Föld légkörében felizzó kavics nagyságú meteoridok. Nem írtam el, ez a helyes megnevezése. Meteoridnak nevezzük addig, amíg az űrben mozog. Amikor becsapódik a Föld felszínébe, akkor hívjuk meteoritnak. A meteor elnevezést pedig az a meteorid érdemli, amelyik elég a Föld légkörében, tehát megsemmisül ott, és nem éri el a földfelszínt. 

A Leonidák meteorraj az 55P/Tempel–Tuttle-üstökös törmeléke, az első azonosított kitörését 902-ben figyelték meg kínai csillagászok, amelyet a következő évszázadokban több másik követett. 
A modern kori csillagászok 1799-ben fedezték fel a Leonidákat, amikor rendkívül látványos kitörést produkált. 1833-ban sok százezren voltak szemtanúi minden idők egyik legnagyobb meteorviharának, amikor a legaktívabb időszakban másodpercenként több tucat meteor is feltűnt az égen.

A legközelebbi csúcskor, 2034-ben a Föld több törmelékfelhőn is áthalad, amelyeket az üstökös az 1699-es, 1767-es, 1866-os és 1932-es Nap-közelisége során bocsátott ki. Ha a megfigyelőknek szerencséjük lesz, óránként akár ezer hullócsillagot is észlelhetnek. 2028-ban viszont a Jupiter a számítások szerint kibillenti az üstököst jelenlegi pályájáról, így  hosszú időn át, legalább a 22. század elejéig aligha ismétlődhet meg az 1966-os nagy meteoritvihar.


A félhold lenyugvása után éjfél után keressük meg a Leo (Oroszlán) csillagképet a keleti égbolton és ebbe az irányba nézve, tiszta, sötét égbolton várhatóak a meteorok.




A cikket írta és a téma szakértője: Bogdán-Körmöczi Júlia, dipl.asztrológus

Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: