2012. november 5., hétfő

A düh kezelése az EFT módszerével


A düh egy alapvető természetes válasz, ha úgy érezzük megtámadtak, megsértettek, felbosszantottak minket, manipulálni vagy uralkodni akarnak rajtunk.
Ha a családban az volt a szokás, hogy nem helyes vagy nem biztonságos kifejezni a dühöt, megszokjuk, hogy elfojtsuk ezt az érzelmet. De a düh attól még ott van. És ha nem tud verbálisan megnyilvánulni, a test nyelvén- tünetek formájában fog szólni hozzánk.

A fő kérdés: Mit gondolsz, ki miatt vagy mi miatt vagy dühös?
Valójában a saját gondolataid miatt! De ezen lehet változtatni. Mint minden szokáson, úgy ezen is. Azért mert ezt szoktad meg - ezt a reagálást - nem kötelező továbbra is így tenni.

Először is el kell fogadni az érzelmeinket. Azt is, ha éppen dühösek vagyunk. Ha elfojtjuk, letagadjuk magunk előtt is, csak rosszabb lesz a helyzet. Jönnek a tünetek. Inkább figyeljük meg, mit és hol érzünk ilyenkor a testünkben.                                         
Milyen gondolataid vannak az eseményről vagy személyről? 
Mit mondanál ki legszívesebben? 
Mondd ki! - legalább magadnak merd kikommunikálni megfelelő módon.

Ha mindezzel megvagy, használd az EFT-t. 
Csökkentsd, majd tüntesd el az összes rossz gondolatot, érzést, tünetet. Ha megtapasztalod, hogy erre képes vagy, jöhet a következő lépés - a megelőzés.

Hasonló események megtörténtekor már odafigyelhetsz, hogy hogyan reagálsz: milyen gondolatokat kell elhagynod, kikerülnöd és ez által megkímélni magad negatív érzésektől és érzetektől a testedben.
Ehhez nyújt nagy segítséget az ELFOGADÁS és a MEGBOCSÁTÁS, ha képes vagy elsajátítani, magadévá tenni és alkalmazni, mind magaddal, mind másokkal szemben. Itt   a ” magaddal és másokkal kapcsolatban” kifejezés még helyesebb lenne. A szokásos megfogalmazás helytelen! A megszokás, lám, a gondolkodásmódunk alapján a beszédünkben is megjelenik. Ahogy a gondolatainknak, úgy a szavainknak is nagy ereje van. Mindkettőre oda kellene figyelnünk. Tudatosan!

A következő EFT gyakorlat hatékonyan kezelheti a dühöt. A következő mondatokat alkalmazzuk, miközben finoman kopogtatjuk a megfelelő meridián pontokat.

  • Annak ellenére, hogy majd felrobbanok dühömben, elfogadom, hogy ilyen érzésem van.
  • Annak ellenére, hogy dühöt érzek magamban, szeretem és elfogadom magam.   
  • Annak ellenére, hogy dühös vagyok, megbocsátok magamnak ezért az érzésért.
  • Megbocsátok magamnak és mindenki másnak, aki hozzájárult a dühömhöz.
  • Elfogadom, hogy akkor és ott csak úgy tudtam cselekedni, ahogy azt a legjobbnak gondoltam az akkori tudásom és tapasztalatom alapján. És mindenki más is csak így tud cselekedni.
  • Épp ezért lehetőséget adok magamnak, hogy elengedjem magamból a dühöt most.
  • És megbocsássak magamnak és mindenki másnak mindenért, amit tettünk vagy nem tettünk meg. Köszönet és hála érte magamnak.

Mohácsi Lizi


Kapcsolódó cikkek:

Ha jobbá akarod tenni az életed

Változz sikeressé

A befelé figyelésről: Hogyan jelez a tested?

Kulcsszavak a pozitív gondolkodáshoz - a HOGYAN




Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.


Nincsenek megjegyzések: