2012. augusztus 16., csütörtök

Robert de Niro - a vérprofi

A Keresztapa, a Bronxi mese, a Casino, az Ébredések, a Jackie Brown, a Ronin,  a 15 perc hírnév, vagy a könnyedebb műfajból az Apádra ütök, a Csak egy kis pánik és a Csillagpor is mind Robert De Niro rendkívüli tehetségnek a mutatói. Díjak sorát, az Oscartól a Golden Globe-on át több európai elismerést is magáénak tudhat. Színészként és rendezőként is sikeres - a Bronxi mese és Az ügynökség is olyan filmjei, melyekben a rendezés mellett szerepelt is. Magánéletében 3 feleség, 4 gyerek és egy étteremlánc tulajdonossága is szerepel, de mi mégis a szakmai életéért tudjuk igazán elismerni. Ő is azon színészek egyike, aki a szereppel olyannyira együtt él, hogy testét is hajlandó akár 30 kilóval megterhelni, ha a film ezt kívánja (a Dühöngő Bika című filmje miatt hízott meg ennyivel).

1943. augusztus 17-én született, Napja Oroszlán, Holdja Halak, Ascendense Rák. Nagyon kiegyensúlyozott a horoszkópja - minden elemben és minden minőségben közel azonos értékű bolygó található -, ami azt is mutatja, hogy nagyon jól tudja alkalmazni a képességeit, és tud idomulni a hirtelen kialakuló helyzetekhez is. A színészi szakma elengedhetetlen készsége a beleérző képesség, vagyis annak a képessége, hogy bele tudjon helyezkedni egy adott szerepbe és szituációba. De Niro képletében a Hold a Halakban áll és a rejtett Ascendens is Halak, ezt kiegészítve azzal, hogy a születési képlet ura a Hold, látható, hogy a fokozott érzelmi és ráhangolódási képességek adottak. A színész másik fontos tulajdonsága a kritikus szemléletmód, hiszen az aprólékos megfigyelés a szerep megformálásában elengedhetetlen. Robert De Niro Merkúr (kommunikáció és logika) és Vénusz (előadásmód művészi képessége) bolygója a Szűz jegyben, a 3. házban áll, ami felerősíti azokat a képességeket, amiket a Merkúr eleve hordoz. Tehát végeredményben nagyon éles látásmódot biztosít, valamint kiemelkedően jó memóriát, beszédkészséget és kommunikációs kreativitást, ami a szövegek szempontjából mindenképpen elengedhetetlen. A kritikusság ebben a speciális esetben szinte elviselhetetlen maximalizmust is hordoz. 

A színpadi és nyilvános szereplés egy Oroszlán szülött számára már önmagában is jelen lehet, de ezt megfejeli, hogy a napi munka életterülete a szintén nyitott és szerepelni vágyó Nyilasban van. (A Nyilas ura, a Jupiter pedig megint csak az Oroszlánban, és ez a kettős kötés már kiemeli őt az átlagos színészek közül.)
Robert De Niro horoszkópja nagyon egyértelmű, ha a szakmai életét vizsgáljuk. Viszont kevésbé könnyen kibogozható, hogyan is lett neki ennyi házassága és gyermeke. A Rák Aszcendens alapvetően monogám típus, és nem szereti, ha új embereket kell megszoknia és beengednie igencsak zárt érzelmi világába. Robert De Niro asztrológiai képletében azonban a párkapcsolat életterületének ura a Szaturnusz az Ikrek jegyben áll, ami megsokszorozza a partnerek számát, valamint a szerelem életterülete a Skorpió jegyben van, ami szintén "nagyobb szerelmi étvágyat" mutat. De Niro kapcsolataiban nagyon is irányító, ráadásul konzervatív alkat, és az is lehet, hogy ha valaki nem azt teszi, amit ő helyesnek tart, akkor megfenyegeti, vagy megzsarolja érzelmileg. Nehéz megmondani, hogy mi a fontosabb az életében, a család vagy a karrier, azt viszont könnyű megállapítani, hogy a család a karrier mögé szorul a hétköznapokban. Nem tud alkotni nyugalmas háttér nélkül, viszont inkább elzavarja a nyugtalan hátteret, csak hogy alkotni tudjon. Nem lehet vele könnyű az élet. 

Még egy érdekesség: miért annyira hiteles a befolyásos maffiaszemélyiség szerepében, illetve miért jut  rá valahogy mindig a nagyon profi, de mindenkin átgázoló szerepe?
A maffia azért ennyire találó neki, mert a Rák Ascendens családcentrikussága és az uralkodás -  az Oroszlán Nap - a két fő személyiség eleme. Ezért ez nagyon erősen fakad a természetes személyiségéből.
A kegyetlen profizmus pedig a fentebb is említett maximalizmusából, kiélezett kritikusságából származik, amit szintén megfejel az Oroszlán minden áron uralkodni vágyása. Mivel ez is személyiségének eleven része, mondhatni nem is kell játszania, csak magát adni, és máris kész a szereppel.
Önálló és önfejű ember, aki nem kér mások irányításából és nem szívesen kér segítséget. Ha mégis, akkor csakis nagyon bizalmas barátaitól. 

Egy zseni, aki már életében kultikus figurája a művészvilágnak. 

Nincsenek megjegyzések: