2012. augusztus 13., hétfő

Bevezetés a hipnózisba 4. rész


Hipnózis – a harmadik tévhit: 
„Mély álomba merülök, és mindent elfelejtek, ami velem történik?”

Minden problémának, nehézségnek, vagy betegségnek, ami az életben kialakul, célja van. Az a célja, hogy megtanítson valamire. Ráébresszen valamire, aminek eddig még nem voltunk a tudatában, így általa teljesebbé, egész(séges)ebbé válhassunk.
Amikor valaki az életében olyan problémával szemesül, amit önerejéből nem tud megoldani, és külső segítségért folyamodik, akkor sok lehetőség közül választhat. Ezek a lehetőségek két csoportba oszthatóak.

Az emberek egy része megelékszik azzal, ha a külső beavatkozás hatására az adott probléma elmúlik. Eddig fájt a fejem, elmentem orvoshoz, kaptam gyógyszert, melyet bevettem, és a fájdalom elmúlt. Ez nagyszerű, akkor ezzel le is tudtam a gondot.

Az emberek másik része azonban ennyivel nem éri be. Ennek sokszor az az oka, hogy nem sikerül néhány szem gyógyszer beszedésével az adott tünetet elmulasztani. Ez a helyzet például a lámpalázzal, kishitűséggel, klausztrofóbiával, különböző párkapcsolati problémákkal, stb. Ilyenkor tovább folyik a kutatás, és a látóterébe kerülnek az egyéb, alternatív lehetőségek is.

A hipnózis egyik legfontosabb jellemzője, hogy általa olyan felismerésre lehet szert tenni, amely pontosan azt eredményezi, hogy az adott problémát saját erejéből oldja meg a kliens. Mivel harmonizálja a tudat és tudattalan működését – a zavaró gondolatok kikapcsolásával -, lehetővé teszi, hogy a belső felismerés megszülessen, és így a teljesebbé, egész(séges)ebbé válás bekövetkezzen. Ez a felismerés azonban abban az esetben nem lehetséges, ha a kliens alszik. Ezért nem adnak általában az álmok megoldást problémákra. Nagyon fontos, hogy a tudat bizonyos mértékben aktív maradjon, és a kliens saját maga hozhassa meg döntéseit. A felismerés, belső érzelmi transzformáció, és gyógyulás ennek hatására következik be. Ha nem tudja, mi történik vele, nem tudja hasznosítani azt, amire ráébredt. A hibát újra elköveti, és visszatér a tünet, vagy helyette egy másik jelenik meg. Ezért a tudat aktív részvételére a hipnózis során bizonyos fokig szükség van.  A tudat tehát részben aktív marad – ezért definiálják a hipnózist módosult tudatállapotnak. A tudat aktivitása módosítva, és nem kikapcsolva van.

Mivel a hipnózissal történő kezelésben a kliens tudatalattija és tudata is aktívan részt vesz, ezért utólag mindenre, ami vele történt, az utolsó apróságig, tökéletesen emlékszik.

Loós Balázs


A témához kapcsolódó további cikkek:
Bevezetés a hipnózisba 1. rész
Bevezetés a hipnózisba 2. rész
Bevezetés a hipnózisba 3. rész

fotó: freedigitaphotos.net/"Capsules With Open Bottle " by scottchan
Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.




Nincsenek megjegyzések: