2012. június 25., hétfő

Karinthy Frigyes ma lenne 125 éves - Mitől volt olyan sikeres?


Karinthy Frigyes 125 éve született, és pont 100 éve jelent meg legismertebb műve, az „Így írtok ti”. 1887. június 25-én, a Rák jegyben látta meg a napvilágot és – nem ellenőrizhető, de elfogadható források szerint – Mérleg az Ascendense. Már 15 éves korában közölték írásait és ezután is folyamatosan jelentek meg művei, de 32 éves korában robbant be a köztudatba az „Így írtok ti” című paródiakötettel. Számos műfordítás, regény, novella és néhány vers is fémjelzi munkásságát. Kevesen tudják, de figyelemmel kísérte a tudományos fejlődést, és a filozófia sem állt tőle távol. Nevéhez fűződik a „hat lépés távolság” elmélet, mely szerint bármelyik két embert összekötő kapcsolat a világon hat lépésből kihozható, azaz öt személy összeköti őket. Érdekes gondolat 1929-ben...

A kiugró teljesítmény, vagy isteni tehetség jelölője Karinthy képletében az Aszcendenst és a karrier életterületét összekötő nehezítő – sarkalló – fényszögkapcsolatok. A Mérleg Aszcendens összefonódik a bölcsesség és szerencse bolygójával, a Jupiterrel. Ez mutatja a filozófia iránti érdeklődést és a filozófiai gondolatokat is. Emberismerete kiemelkedően jó, akárcsak a ráhangolódás képessége (Rák Nap, Hold-Neptunusz kapcsolat), amit megerősít a Mérleg Aszcendens által is jelzett született tehetsége.
Írási és művészeti adottságait a Merkúr, az írás és az írók természetes jelölője mutatja, a karrier ház csúcsán. Ugyancsak a karrier életterületén található a Vénusz, a művészi képesség jelölője. Azt mondhatjuk, hogy bárki, akinek a Vénusza a karrier életterületén található, szakmájának művészi szintű képviselője, vagy karrierje maga a művészet.

A betegségét, vagyis az agydaganatát az idegrendszerrel összefüggésbe hozható Uránusz bolygó mutatja, mely a krónikus vagy korházi kezelésre szoruló betegségeket is jelző életterületen (12. ház) van a születési képletben. Ez a bolygó pozitív kapcsolatban áll a Plútóval, és a műtétek és halál életterületével (8. ház). Ez mutatja, hogy ha ki is alakul a probléma, akkor is sikeres lehet a műtéti beavatkozás (még két évet élt utána). Végül agyvérzésben halt meg, ami csak másodlagos módon következik a daganatból. Az agyvérzést, ami a halál közvetlen oka volt, sokkal inkább mutatja az életmódból adódó, betegségeket is jelölő életterület (6. ház) jegye, a Kos és annak ura, a Mars az életvég életterületén.

Akinek bolygó van az Ascendenséhez közel, annak a bolygó által uralt jegy is a személyiségének a részévé válik. Így van ez Karinthy Frigyes esetében is, akinél a Jupiter által a Nyilas jegy vonásai színezik a személyiséget. Ez tetten érhető a filozófia iránti érdeklődésében, de a fiatal kori „bölcsesség” is mutatja. Érdekes kapcsolat, hogy a Nyilas jegy és a Jupiter összefüggésbe hozható az utazásokkal, a tanítókkal, a hittel, és ezek a jellemzők fellelhetők művei címében, témájában is: az „Utazás a koponyám körül”, vagy a „Nászutazás a föld középpontján keresztül”, de akár a „Tanár úr kérem” is. Ide sorolható, hogy a Gulliver utazási ihlették további két művét, a „Capilláriát” és az „Utazás Faremidóba” című regényeket.
Sajnálatos dolgot is köthetünk a Jupiter horoszkópon belüli speciális helyzetéhez, mégpedig a daganatos betegséget. A Jupiter mindent kitágít, megnövel. Így van ez a betegségek szintjén is: a daganatos betegségek a sejtek kóros elszaporodásával alakulnak ki.

Karinthy Frigyes a korát megelőző zseni volt, aki nemcsak stílust honosított meg – az irodalmi karikatúrát –, hanem műveivel több generációt is hozzásegített a színvonalas szórakozáshoz. Műveiből szállóigeként idézünk nap mint nap: „magyarázom a bizonyítványom”, „nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek”. És nem feltétlenül tudjuk, hogy éppen ennek a géniusznak a gondolatait tesszük halhatatlanná.


Írta: Bodgán-Körmöczi Júlia dipl. asztrológus

Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő összes cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: