2012. június 26., kedd

Csakrák - 6. rész: A Homlokcsakra


Homlokcsakra – a felszabadulás kapuja – Ádzsnyákhja
A homlokcsakra szimbóluma
Az ismertebb nevén harmadik szemnek nevezett ádzsnyákhja csakra a szemöldökök között, és kissé azok felett helyezkedik el. Az agyalapi mirigyből sugárzik előre, de a tobozmiriggyel is kapcsolatban áll.

Amikor az elme lakhelye, az ádzsnyákhja teljesen megnyílik, az olyan érzés, mintha az ember vakok között látó lenne. Az ilyen ember tudással és önuralommal rendelkezik. A legtöbben úgy éljük az életünket, és úgy hozzuk meg a döntéseinket, hogy megoldatlan érzelmi mintákkal, fájdalmakkal, dühvel, előítéletekkel és mások véleményével terhelt elménk útmutatását követjük. Ez nyilvánvalóan azt eredményezi, hogy a világról egy görbe tükörben látott, torzított képet kapunk. Ez a megosztottság állapota.

A harmadikszem
Azok az emberek, akik a hatodik csakrájukban erős energiával rendelkeznek, a világot tökéletesen tisztán látják, és ösztönösen megértik az összefüggéseket. Elfogulatlanok, amit mások időnként részvétlenségnek látnak, nem ragadtatják el magukat az eltorzult érzelmek által. Amikor az ádzsnyákhja megnyílik, az olyan, mintha ledobnánk magunkról az illúzió páncélingét, mely a korlátok közé szorított gondolkodás fogásába zárt. Az aktív ádzsnyákhja csakrájú embereket mindig az intuíciójuk irányítja. 

A látás a homlokcsakra érzékelése
A látás tartozik a homlokcsakrához. A tisztánlátás erős, a vizualizáció szinte automatikus készséggé válik. Bármilyen tett következményét előre tudja és érti – a múlt és a jövő éppen olyan tisztán ismert előtte, mint a jelen. A képességek magukban foglalhatják a tisztánhallást (az univerzumból érkező útmutatás meghallását) vagy a tisztánérzékelést (amikor a tapintáson keresztül szerzünk információt). Ennek az erőteljes csakrának a kapuját nem vagyunk képesek csupán erőfeszítéseinkkel megnyitni, csak akkor nyílik meg - ez esetben viszont spontán, és bármilyen életkorban - ha megértjük a mögötte rejlő erőket.

Az indigó szín, mint az írisz virág színe aktiválja a csakrát
Az ádzsnyákhja csakrával az indigókék szín áll kapcsolatban. A csakra sárga színt sugároz a racionális, intellektuális gondolatokat átélő embernél, és ibolyaszínt azoknál, akiknél az érzékszerveken túli észlelés aktív. Aktiválja az ádzsnyákhja csakrát, ha a test bármely részén indigókék színt viselünk. Ezen kívül körülveheted magad virágokkal, például lila írisszel, és meggyújthatsz sötétkék gyertyákat.

Ezzel a csakrával egyik elem sem áll igazán kapcsolatban, de mondhatjuk, hogy a fénysugarak jelentik az ádzsnyákhja csakra elemét. A nyitott ádzsnyákhja csakrával rendelkező általában minden érzékszervük élénkülését tapasztalják. Az érzékszerveken túli észlelés igen erőteljes és nagyon fogékony mások érzéseire.

A csakrának (mint más csakráknál) nincs megfeleltethető életkor. Az ádzsnyákhja csakra spontán ébredése bármelyik életszakaszban bekövetkezhet. A csakra megnyílása kegyelem által következik be, és nem a törekvésnek köszönhetően, bár az életmódunk növeli vagy csökkenti a valószínűségét.

Ez a csakra uralja a szemeket, a koponyalapot, az arcot, az orrot, az arc- és homloküreget, a kisagyat és a központi idegrendszert. Mivel az agy és az idegrendszer az ádzsnyákhja csakra irányítása alatt áll, érdemes megvizsgálni a két agyféltekét. A bal oldallal, a test női oldalával kapcsolatban álló jobb agyfélteke akkor aktív, amikor kreatív, sok szempontot egyidejűleg mérlegelő gondolkodásmódban, csendben, koncentráltan figyelünk, és különösen aktív meditáció közben. A test jobb oldalával, a férfi oldallal kapcsolatban álló bal agyfélteke akkor válik aktívabbá, amikor józan, tárgyilagos és aktív lelkiállapotban vagyunk. A fizikai test mozgása felett az agy uralkodik, az elme az energiatestet uralja. Bárhova irányítjuk a gondolatainkat, azt az energia követni fogja. Ez az oka annak, hogy olyan kimerültté válunk, amikor állandón újraéljük a múltbéli sérelmeinket és igazságtalanságokat, vagy kivetítjük aggodalmainkat a jövőbe. Ha figyelmünket az ádzsnyákhja csakrára koncentráljuk, az segít abban, hogy a jelenben éljünk, és pihenteti fáradt agyunkat. Ha az ádzsnyákhja csakra energiája nincs egyensúlyban, az gyakran meglátszik a szem és az orr állapotán. Előfordulhat fejfájás, rossz álom, képzelgés és a központi idegrendszerrel kapcsolatos problémák.
A mirigyek közül a tobozmiriggyel való kapcsolat bizonyított, de kapcsolatban áll az agyalapi miriggyel is.

Azurit, a homlokcsakra drágaköve
Az ádzsnyákhja csakra mantrája az OM, a legismertebb mantra. Aktiválja a ádzsnyákhja csakrát és felébreszti a kundalinít, emellett a kisagyat is stimulálja, és megnyitja a központi idegrendszert a kozmikus rezgések előtt.

Drágakövek közül az ametiszt, az azurit, a kalcit, a zafír, a fluorit, az opál és a lápisz lazuli áll kapcsolatban az ádzsnyákhja csakrával. Meditáció közben tartsuk a homlokon valamelyik (általunk ezek közül választott) követ. Az illóolajokból ide tartozik a jácint, az ibolya, a rózsageránium, a jázmin, a bazsalikom, a pacsuli, a menta, és a rozmaring.

Ételek közül a fekete ribiszke és az áfonya jótékony hatása kapcsolható ehhez a csakrához, ezek jótékony hatással vannak a szemre is. A böjtölés aktiválja a csakrát, de mindig megfelelő körülmények között és odafigyeléssel böjtöljünk.

Javaslatok a csakra kiegyensúlyozására:
-         meditáció – egyedüllét, gondolkodás,
-         az ürességen való elmélkedés,
-         rendszeres jóga és meditáció,
-         a nap természetes ritmusa szerinti alvás,
-         nagylelkűség gyakorlása,
-         az intuíciók tudatosítása – odafigyeléssel – feljegyzésekkel,
-         a csend, a nyugalom és az egyedüllét örömmel fogadása,
-         indigókék ruhák viselése,
-         ide tartozó aromaterápiás olajok, kristályok használata.







Nincsenek megjegyzések: