2012. június 27., szerda

EFT : Az ötvözött módszer


Gary Craig - Az EFT atyja

Csakúgy, mint az oldalon eddig bemutatott módszerek, az EFT is az alternatív gyógymódok csoportjába tartozik. A ’90-es évek elején Gary Craig, Roger Callahan Gondolatmező Terápiájából fejlesztette ki. A tűs kezelésből, vagyis az akupunktúrából a meridián-pontokkal végzett gyakorlatokat vette át és a kineziológia alapját, az energiablokkok zavarainak kezelését gondolta tovább.

A fejen lévő meridián-pontok
A múlt és a jelen negatív eseményei, gondolatai okozzák a test energiarendszerében a blokkokat. Erre a zavarra reagál a test fizikai és érzelmi tünetekkel. Az EFT terapeuta az energiablokkok oldásával dolgozik, a kiváltó okokra fókuszál, segít feltárni és megszabadulni azoktól. A személyre szabott, teljes diszkrécióban zajló kezelés általában másfél órát vehet igénybe. A kopogtatás úgy történik, hogy a terapeuta a klienssel való beszélgetés alapján bizonyos szavakat, mondatokat mond, amit ismételni kell. Célirányos mondatokkal, kifejezetten az érzésekre fókuszálnak, még abban az esetben is, ha fizikai problémával jön a páciens, hiszen előbb vagy utóbb mindig mellétevődik a mögöttes érzelem. Közben a fejen, a kézen és a törzsön lévő meridián pontokat finoman ütögeti, érinti, a kliens pedig a problémára összpontosít. A kopogtatás egyáltalán nem fájdalmas, inkább kellemes. A gyors nyugtató hatás eredményeként módosulnak a stressz reakciók, az adott problémával kapcsolatos rossz érzések fokozatosan csökkennek, majd elmúlnak.

A lényeg, hogy a kliensnek a saját érzelmeit kell felismernie, majd el kell fogadnia őket. Ha idáig eljut, képes lesz megtapasztalni, hogy ezeket az érzéseket meg tudja változtatni és el is tudja engedni.  A terapeuta segítségével például sikerülhet elérnie, hogy ne azonosuljon a fájdalommal, hanem uralja azt, képessé válik megváltoztatni a fájdalom nagyságát, helyét vagy képes eltüntetni azt.  Ennél a technikánál meg kell próbálni az „egós” részt félretenni, hogy ne az vezessen. Vagyis ne a negatív gondolataink, korlátozó hiedelmeink befolyásoljanak, hanem jöjjenek felszínre a tudatalattiban meglévő segítő információk. Az első gondolat, első megérzés mind ilyen.
Ha már sikerült a negatív érzéseket minimálisra csökkenteni, eljutni az elfogadás után az elengedésig, jöhet a következő lépés.
Ekkor már képes lesz a kliens a jó dolgokra koncentrálni és pozitív megerősítéseket elfogadni. Megtapasztalja, hogy képes tudatos befelé figyeléssel segíteni magán, beindítani öngyógyító mechanizmusait. Egy alkalom általában nem elegendő, néhány kezelésre mindig szükség van, hogy akár a páciens maga is elsajátíthassa a technikát. A módszert alkalmazva önismeretünk is fejlődik.

Az EFT abban segít, hogy ha ezt felismertük képessé váljunk akár önmagunk gyógyítására!
Hiszen a technika: gyors és fájdalommentes, egyszerű alkalmazni, nincs mellékhatása, nem lehet vele ártani és szinte minden fizikai és lelki probléma esetén hatásos. A kezelések mélyreható és tartós javulást eredményeznek.

Csak néhány példa: - párkapcsolati, munkahelyi problémák
- fájó emlékek, feldolgozatlan gyász;
- rémálmok, egyéb alvás problémák;
- fóbiák, félelmek, függőségek.

A cikket írta: Mohácsi Lizi

Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő összes cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: