2012. június 20., szerda

Csakrák - 5. rész: A Torokcsakra

Visuddha - Torokcsakra - az idő és tér kapuja


A visuddha csakra a torokban helyezkedik el, a belső kulcscsontok közötti mélyedésből sugárzik ki, férfiaknál az ádámcsutkáig, a 3. és 5. nyakcsigolya magasságából.
Ez a csakra irányítja a kommunikációval és a kreativitással kapcsolatos területeket. A kreativitás itt inkább magasabb forrásból származik, nem úgy, mint a kreativitással szintén kapcsolatos második csakrában, a szakrálisban, ami a fizikai síkon fejezi ki azt. Ha képesek vagyunk meghallani saját belső hangunkat és nyitottá válunk az univerzum útmutatására megtapasztalhatjuk a teljes feloldódást és nyugalmat. A visuddha tanulnivalója az, hogy higgyünk és bízzunk az isteni útmutatásban. Amikor a csakra teljes mértékben megnyílik, kifejlődik egy rendíthetetlen bizalom a belső hangban, ami az élet mélyebb megértését eredményezi. A finomabb szférákból és magasabb dimenziókból származó információ mindig megbízható – csak az a gond, hogy az üzeneteket néha kellemetlennek találjuk, ezért figyelmen kívül hagyjuk. Ez leginkább azért van így, mert az üzenet azt kívánja tőlünk, hogy változtassunk meg megszokott dolgokat az életünkben, mindezt esetleg gyökeresen.

A visuddha valójában a személyes akarattól eltérő isteni akaratot irányítja. Az alapcsakra korszakában, kisgyermekkorunkban úgy tűnik, mintha mindenkinek hatalma lenne fölöttünk. A harmadik csakrában rátaláltunk a saját hatalmunkra. Ha egy olyan pontból kiindulva cselekszünk, ahol a személyes akaratot az isteni hatalom irányítja, azzal érhetjük el a legjobb eredményeket… - és mennyivel könnyebb az élet, amikor feladjuk a személyes akarat harcait.

Ha van hitünk, az lehetővé teszi számunkra, hogy hűek maradjunk önmagunkhoz és másokhoz, bármilyen döntést is hozzunk. A visuddhától megkaphatjuk azt a képességet, hogy előre lássunk minden döntésünk következményét, így a hazugság lehetetlennél válik. Bármilyen megbocsátás megtagadása akadályozhatja a visuddha megnyílásának képességét. Amikor megbocsátunk, visszanyerjük az energiát a múltból (ahol az árulás vagy sérelem, újra meg újra lejátszódik) és áthozzuk azt a jelenbe, hogy tiszta helyzetet teremtsünk, ami lehetővé teszi a jobb kommunikációt.

A visuddha uralkodik a beszéd fölött. A hangszínek nagyon kifejezőek, van öt olyan hangszín, mely az információk egész sortn közvetíti egy emberről: a tűz nevető hangja, a fém síró hangja, a víz morajlása, a föld dalolás és a fa kiáltása. Az öt elem minden hangszíne szélsőséges formát ölt, ha nincs egyensúlyban. A csend szintén táplálja a visuddha csakrát. Képessé tesz bennünket arra, hogy megtapasztaljuk eleme, az ákasa hatalmas kiterjedését, mellyel hozzájárulunk a belső hang, a felsőbb elme meghallásához. Azt tapasztaljuk majd, hogy a visuddha fejlődésével a telepatikus képességeink is fejlődnek.
Amikor a visuddha csakra teljes mértékben megnyílik, akkor az illető gyakran harmonikus hangú, csodálatos szónok. Egy ilyen emberről azt gondolhatjuk, hogy teljes meghallgatásra találunk, és meghatónak érezzük amit mond nekünk. Azok az emberek, akiknél az energia szabadon áramlik ezen a területen, úgy tűnik, szavak nélkül is jól kommunikálnak, szemükkel vonzanak minket. Őszentsége, a Dalai Láma hatalmas tömegeket vonz, bárhol beszéljen, ugyanúgy, ahogy annak idején Jézus és Mohamed is.

A visuddha csakra színe a tiszta ég kékje, de türkizkékben, ezüstös kékben és zöldeskékben is ábrázolják. A csakra energiájának aktiválásához viselhetünk égszínkék sálat, türkiz nyakláncot.

A csakrával kapcsolatban álló elem az ákása (éter) eleme, a határtalan tér, végtelen ég, mely az összes többi elemet hordozza. Emellett finom energiát (hangrezgéseket) is hordoz. Az ákasa a belső gazdagságot is jelenti, mely lehetővé teszi számunkra a gondolatainkon és tetteinken való töprengést, ezzel segíti az érzelmi, az éteri és a fizikai testek feladatainak megkülönböztetését. Ebből következően a gondolatokat többé nem uralják az érzések és a fizikai érzetek, ami felszabadít bennünket, így objektívebbek leszünk, és felfogjuk az üzeneteket a felsőbb mentális testben.

A visuddha a hallással áll kapcsolatban, az életkort tekintve a 28-35 éves kor között a legerősebb. A munkahely, a házasság, a lakóhelyünk, az életmódunk és a barátságok mind alapos vizsgálaton esnek át, amikor eltöprengünk azon, hogy vajon a javunkat szolgálják-e az életünk második felében.

A fizikai kapcsolatok szintjén a visuddha uralja a torkot, a nyakszirtet, a hangszálakat, a hangot, a hörgőket, a nyelőcsövet, az állkapcsot, a karokat, az orrot, a fogakat, a pajzsmirigyet és a hallást.
A mirigyek közül a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy áll kapcsolatban a csakrával. Minden ide tartozó betegség ezzel a csakrával áll kapcsolatban így pl. a túl- vagy alulműködés, ciszták, daganatok is.

A visuddha mantrája a HAM, hangja a G hangmagasságon énekelt É. Ezen felül a spirituális éneklés minden formája stimulálja a torokcsakrát, épp úgy ahogyan a hálaadó énekek éneklése, vagy az éneklés általában. Akkor a leghatékonyabb, ha korán reggel végzik.

A torokcsakra köveihez tartozik az akvamarin, a türkiz, a kalcedon, a cölesztin, a szodalit és a világos zafír, az aromaterápiás olajok közül a zsálya, az eukaliptusz, a levendula, a szantálfa, a narancsvirágolaj, a mirha és a kamilla aktiválja.

A torokcsakra kiegyensúlyozásához:
  • tölts időt csendben és rendszeresen figyelj a belső hangra,
  • feküdj le a fűbe egy meleg napon, bámulj fel a tiszta kék égre és elmélkedj az életeden,
  • ülj le egy tó, vagy medence partjára a holdfényben és figyeld a vízben tükröződő fényt,
  • viselj türkiz színt a torkod körül,
  • gyakorold a teljes őszinteséget önmagaddal és másokkal szemben,
  • a nap során időről időre nyújtsd meg nyakad hátsó részét úgy, hogy álladat kissé mellkasodra hajtod.



Kapcsolódó cikkeink:









Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő összes cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.


Nincsenek megjegyzések: