2012. június 18., hétfő

Csakrák - 4. rész : A Szívcsakra


A Szívcsakra szimbóluma
A Szívcsakra, más néven az Anáhata  elhelyezkedése:
A mellkas közepén sugározza ki fényét, és a gerincből a 4., 5. hátcsigolyától indul ki. Ez a csakra erősen összefügg azzal, ahogyan másokat és önmagunkat tápláljuk, valamint ez irányítja a lelkesítést, a test, lélek, szellem minden szintjén.
Az anáhata célja a részvét, a feltétel nélküli szeretet és empátia. Az anáhatában van egy átmenet az alsó három csakra személyesebb funkciói és a fölötte lévők, szellemi funkciói között, ami az alapjainkat (az első három csakra adja az alapot az élethez) jelenti, az interperszonális személyközi dolgok felé. Az anáhata által tanított mély értelmű lecke lényege, hogy a valói átalakuláshoz az ego meghaladása szükséges, mert csak így fejezhetjük k az isteni – feltétel nélküli – szeretetet.

Az anáhata szinte egy kereszt közepén helyezkedik el, ha egy széttárt karokkal álló embert nézünk. A jobb és bal oldal polaritását a szétárt karok jelképezik, és a ebben a csakrában találkozik a Földből felemelkedő (női) jin energia az égből jövő (férfi) jang energiákkal. Alatta helyezkednek el a személyes, a biológiai fenntartás csakrái: az önfenntartás, a szex, és a táplálék csakrái. Fölötte találhatóak a fejlettebb, a személyfölötti tudatosság három csakrája.

A szívmeridián a kar belső oldalán fut le a kisujj hegyéig – és ott a kézen ér véget, ugyanis az anáhata irányítja azt a fogékonyságunkat, hogy a dolgok megérintenek bennünket, és hogy ösztönözhetőek vagyunk. Ha valakinek nyitott a szívcsakrája, és felszabadult, akkor hatással vannak rá az emberek, az események, a zene. Könnyebben meghatódik és érez részvétet. A magyar nyelv is tele van olyan utalással, ami erre a képességre utal: szívből jövő, megesik a szíve valakin, fáj a szíve, összetört a szíve.

Ennek a csakrának az energiáját viszonylag könnyű érezni. Erőteljes aktiváláskor egy tiszta és világos fizikai érzet jelentkezik a szívben, mely lehetővé teszi még a legellenállóbb ember számára is, hogy részvétet érezzen. Ez az érzelem ösztönöz bennünket arra, hogy másoknak segítsünk, cselekedjünk a megsegítésükre. Itt rejlik a második csomó, a Visnu-csomó. Amikor ez kioldódik, új valóság előtt nyílunk meg, a korlátolt vélemények és előítéletek szertefoszlanak, és átérezzük a feltétel nélküli szeretet áradását. A teljesen megvilágosodott Rámakrisna, aki átélte a kundaliní tökéletes felemelkedését azt mondja, hogy a gát feloldása ezen a ponton lehetővé teszi az ember számára, hogy meglássa az isteni fény szépségét és dicsőségét, és ebből következően az elme többé nem hajhássza a világi örömöket. Amint az anáhata megnyílik, a homlokcsakra, az ádzsnyákhja szintén elkezd kinyílni, ami még fogékonyabbá tesz bennünket a finomabb dimenziókra. Az anáhata közelében helyezkedik el, és párt alkot vele az egyik mellékcsakra, a kalpavriksaa vágyakat teljesítő kalpafa. Ez a mellékcsakra csak akkor nyílik meg, ha a szívcsakra már megnyílt.

Szívcsakra - Szeresd magad, hogy megnyithasd a szíved
Sok helyen olvasni, hogy ahhoz, hogy másokat tudjunk szeretni, először önmagunkat kell megtanulni szeretni. És valóban, az örömtelen, önutálattal teli embereknek először le kell küzdeniük ezt az érzésüket, ahhoz hogy mások előtt meg tudják nyitni a szívüket. A saját magunkat való szeretés, pedig kimondottan azt jelenti, hogy legyünk tudatosak, halljuk meg a szívünk üzeneteit (hallgassunk megérzéseinkre) és tudjunk aszerint cselekedni. Mindenkinek tisztelnie kell azokat a dolgokat, amelyek örömmel töltik el a szívét, és követnie kell annak spirituális útmutatásait, hogy lehetővég tegye ennek a csakrának a megnyílását.

Az anáhatához tartozó szín a zöld. A yutang nevű akupunktúrás pont (jade terem) a mellkas közepén helyezkedik el. A zöld szín nyugtató hatású, segíti ennek a csakra nyitását, ugyanígy zöld ruha, vagy az ide tartozó ásványok nyakláncon medálként (a szívcsakra magasságában) történő viselése.

A Szívcsakra "a szelek kapuja", eleme a levegő 
Elem: a szelek kapujának nevezett anáhata közvetlen kapcsolatban áll a légzéssel, a tüdővel, így a levegő elem tartozik hozzá. Élelem nélkül akár hetekig is képesek vagyunk élni, víz nélkül napokig, de levegő nélkül néhány perc alatt meghalunk. Ezzel együtt az anáhata alapvető eleme több mint a puszta levegő, mert a belélegzett levegőben ott a prána, az életerő szikrája. Amikor a pránajámát, a légzés szabályozását gyakoroljuk, az anáhatnát aktiváljuk, épp úgy, ahogy speciális légzéssel más csakrákat is aktiválhatunk.

A Szívcsakra érzékszerve az érintés
Érzékszerve a tapintás, az érintés. Az egyik legfontosabb emberi kapcsolatok egyike. Ha egy csecsemő nem kap ölelést, a benne kiépülő bizalom sérül, később ő sem lesz képes az érintésre, mint a szeretet átadásának egyik formájára. Egy öleléssel, gyengéd érintéssel több érzelmet és figyelmet adhatunk a másik embernek, mint akármennyi beszéddel.

Az anáhata energiája 21 és 28 éves kor között a legerősebb. Ha az alsó három csakra már szilárd alapokon áll, akkor készen állunk ebben az életkorban arra, hogy az élet ezen időszakának kihívásait megoldjuk, mint az elkötelezett párkapcsolat, a házasság, gyerekvállalás, és egy egyszerű munkahelynél többet jelentő kihívás. A házasság vagy egy érzelmileg elkötelezett kapcsolat megkezdése azt kívánja tőlünk, hogy szeretetünket emeljük fel azért, hogy magunkba fogadjuk a másik szükségleteit, és ugyanakkor tartsuk tiszteletben a saját szívünkből érkező üzeneteket is. Ennek eléréséhez sok energia kell a szívcsakrába.

Amikor a munka nem csupán egy állás, hanem hivatás is, a szívcsakra elégedett. Az egyedülálló vagy gyermektelen emberek elkötelezett munkával tehetnek jót a szívcsakrájuknak, különösen akkor, ha ez a munka gyerekekkel kapcsolatos.

Fizikai kapcsolatok terén az anáhata uralja a szívet, a hát felső részét, a mellkast, a tüdőt, a vért és a vérkeringést, a bőrt, az immunrendszert, a kart és a kezet. A vele kapcsolatos szervek közül a szív a legfontosabb, ami egyben a vérkeringetése révén a tápanyagot is szállítja a testünk minden részébe, és az oxigéncserét a tüdőn keresztül bonyolítja le. A bőr, mint a tapintás szerve a másik legfontosabb ide tartozó szerv, bármilyen ezzel kapcsolatos probléma esetén a szívcsakra kezelése az elsődleges fontosságú.
Ebben a csakrában az uralkodó mirigy a csecsemőmirigy. Ez szabályozza a növekedést, irányítja a nyirokkeringést, erősíti az immunrendszert, és közvetlenül befolyásolja az anáhata energiája.

Mantrája a YAM (jam). Ennek a mantrának az ismételgetése megrezegeti a szívet, megnyit benne bármilyen elzáródást, és felszabadítja az energiát, hogy az felfelé áramolhasson. Hangja az F hangmagasságon énekelt ’Á’ hang.

Drágakövek közül a rózsakvarc, a turmalin, a kunzit, a smaragd, a jáde, a zöld aventurin, a malachit és a krizopráz állnak kapcsolatban ezzel a csakrával. Medálként hordva bármelyik (főleg ezek közül amelyik intuitíve a legközelebb áll hozzánk) segít megnyitni a szívcsakrát.

Aromaterápiás olajok: a rózsaolaj, a bergamott, a citromfű, a geránium és a zsálya ezt a csakrát aktiválja. Szoptatás vagy terhesség alatt a zsályát ajánlatos kerülni. Napozás előtt pedig tilos hígítatlan bergamott olajat használni.

A csakra működését a természetes ételek, mint a gyümölcsök, az olajos magvak, a csírák és a joghurt segítik. Megnyugtatnak bennünket és támogatják az anáhata energiáját.

Akinek ez a csakrája megfelelően működik, abban az emberben a szeretet, részvét, kedvesség, nagylelkűség, és tolerancia megtalálható. Ha elzáródás van, testi szinten szív- és keringési problémák, tüdőbetegségek jelentkezhetnek. Érzelmi szinten a megbocsátás hiánya, birtoklási vágy, önzés és kegyetlenség fordul elő. Az egyensúlytalanság másik formája lehet ha túl sokat ad valaki, de mindezt a viszonzás reményében teszi, vagy úgy hogy kapni nem képes.

A csakra kiegyensúlyozása:
  • hangolódj rá szíved tanácsaira és bízz meg bennük,
  • kövesd az első reakciódat,
  • szánj időt arra, hogy élvezd a természetet,
  • használj sok rózsaszínt (virágot a vázába, vagy vegyél fel rózsaszín ruhát),
  • használj ehhez a csakrához tartozó aromaterápiás olajokat, vagy drágaköveket,
  • vedd észre mennyi mindent kapsz másoktól, és adj te is ajándékot elvárás nélkül,
  • minden nap azzal feküdj le, hogy öt dologért hálát adsz, ami jó aznap történt veled,
  • énekeld a Yam mantát.
  • bocsáss meg mindenkinek az ellened (szándékosan, vagy véletlenül) elkövetett tetteikért,
  • élj a jelenben! (bár ez bármelyik csakrára jó hatással van :))



Kapcsolódó cikkeink:







Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő összes cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: