2012. május 9., szerda

Ouija tábla - Valódi veszélyeket rejt?

A Ouija tábla használata egy alternatív módszer a szellemírásra, vagy automatikus írásra. Ez a fajta kommunikáció a szellemvilággal egy eszközt használ, hogy megjelenítse a szellemek által közvetített információkat. Az automatikus írás esetében egy kis három lábú székhez rögzítik az író eszközt, a Ouija táblán magán vannak a betűk és számok, és planchette nevű kis mutató jelöli ki a válasz betűit, számait.

Habár a szellemekkel való kommunikációnak ezt a módját az 1100-as években Kínában már alkalmazták, akkor még a homokba, illetve tömjén porba "rajzolták" a jeleket egy felfüggesztett kosárhoz rögzített vesszővel.  Az 1300-as évek körül módosítottak a korábban használt szokásokon, és  új jeleket, valamint egy szitához erősített fűzfaágat kezdtek használni az íráshoz. Valamivel később Indiában, Görögországban és Rómában is használták a módszert.

A Ouija tábla jelenleg is ismert formáját - vagyis, hogy egy kb. 50 cm oldalhosszúságú négyszög alakú táblára vagy lapra körívben helyezik el az ABC betűit, a számokat, valamint egy "igen"-t, egy "nem"-et, egy elköszönést és valamilyen védő szimbólumot- 1890 körül kezdték használni. Akkor jelent meg először a nagyközönség számára hozzáférhető, megvásárolható módon, és akkor mint társas játékot hirdették.
Az 1920-as évektől a 1960-as évekig élte ez a "játék" a virágkorát, amikor még nem volt levédetve sem a neve, sem az egész termék, és világszerte nagyon sokan forgalmazták. Több tulajdonos csere után az 1990-es években a Hasbro cég vásárolta meg az összes jogot, úgy a névhasználatra, mint a forgalmazásra. "Beszélő tábla" és ehhez hasonló neveken lehet hozzá jutni manapság, akár itt az Interneten is.

A Ouija szó magyarázata több szálon fut, az egyik, hogy az egyiptomi "Jó szerencse" kifejezést takarja, a másik, hogy a francia oui -igen, és a német ja-szintén igen jelentésű szavakból állt össze. Nagy a valószínűsége, hogy mindkét magyarázat csak marketing fogás volt a maga idejében. 
Jelenleg a Ouija tábla a misztikus dolgok kategóriájába esik, amit nagyon sok meg nem erősített legenda övez. Számos beszámoló és videofelvétel mesél a táblával kapcsolatba kerülők tragikus, vagy éppen rémisztő eseteiről. Nincs bizonyítva, hogy olyan kapukat tárna fel, amelyek valóban a sötét erőket engedik az anyagi világba, de az sincs mindent kizáróan bizonyítva, hogy ártalmatlan "társasjáték" lenne. Mindenki a maga hitrendszere szerint ítéli meg, de annyi vitathatatlan, hogy a leginkább veszélyesnek tartott szellemidézési forma az összes közül.

Működési elve nem más, mint hogy a táblához tartozó planchette - egy szív, vagy háromszög alakú fa lemez lyukkal a közepén - az emberek keze által, de szellemek energiáitól vezérelve  a betűkre, vagy a számokra mutat, és úgy adja meg a kérdezőnek a válaszokat. 
A másik magyarázat a működésére az ideomotoros erők általi vezéreltség, ami nem más, mint a pszichológia által is ismert nem tudatos izommozgás. Vagyis a tudatalatti, vagy akár észlelt, de tudatosnak nem tulajdonított izommozgás. (Az inga használatához is ezt a képességet társítják a szakértők.) A szellemi vezéreltségben nem hívők azzal bizonyítják, hogy valóban az ember ideomotoros mozgásáról van csak szó, hogy állítólag bekötött szemmel nem működik az egész eszköz.

Az minden bizonnyal igaz, hogy nagyon sok felháborodást, sőt komoly ellen hadjáratokat is folytatnak, főként a keresztény egyházak, mert az ő álláspontjuk szerint démoni és sátáni erők adják a kérdezőknek a válaszokat. 
Más ellenzői a nyitott asztrális kapuk miatt aggódnak, hiszen ezek teret engednek a kellemetlen, energetikailag károsító entitások "becsatlakozására".
Azok, akik pusztán szkeptikusak, nem tekintik veszélyesnek, mint ahogy komoly, mérvadó eszköznek sem.
Azok, akik használtak, vagy rendszeresen használnak Ouija táblát komoly előkészületeket javasolnak, nem ajánlják gyakorlatlan személyeknek egyedül kipróbálni, és óvnak mindenkit attól, hogy "felgmán" viselkedjen a tábla használata során. Szerintük a szellemek az anyagi világban kellemetlen, sőt életveszélyes akadályokat is gördíthetnek azok útjába, akik nem a megfelelő tisztelettel viseltettek irányukba.

Személyes véleményem az, hogy nem szabad alábecsülni, hiszen az évezredes hagyományok csak akkor képesek fennmaradni, ha van alapjuk a mindenkori ember számára. Egyik oldalról nagyon figyelemre méltó, hogy a negatív legendák és beszámolók száma nem csökken, és akik próbálták, inkább a veszélyeit hangsúlyozzák. A másik oldalról nézve, ha azt vesszük alapul, hogy hány darab kerülhetett forgalomba a játékgyártók jóvoltából, és ahhoz képest arányaiban hány ismert negatív tapasztalat társul, akkor nem elég magas ez az arányszám.

Végső soron, akit érdekel a Quija tábla működése, az jobb, ha gyakorlott médium segítségét kéri, és betartja a hagyomány szerinti formulákat. Saját tapasztalatom, hogy vannak olyan csatornák és entitások, melyeket szemmel nem látunk, de mégis elemi szinten tudják elszippantani az ember energiáit. Akik ehhez a területhez értenek, ismerik a módját annak is, hogyan kell megelőzni, vagy ha létrejött akkor feloldani a nem kívánt összekapcsolódásokat.

Bármilyen spirituális, vagy ezoterikus eszközről legyen is szó, csak akkor szabad használni, ha nincsenek vele kapcsolatban ellenérzések, fenntartások.

Bogdán-Körmöczi Júlia

Nincsenek megjegyzések: