2012. május 8., kedd

Mutasd a kezed, megmondom ki vagy!

Kéztípusok
Sokszor halljuk, hogy tenyerünkben benne van a sorsunk. Ahhoz azonban komoly tudás és szakértelem kell, hogy eligazodjunk tenyerünk formáján, dombjain és vonalain. Már a középkorban is próbálták rendszerbe foglalni a különböző formájú kezeket. Az akkori három típus mára hétre bővült. Ezek a következők: elemi-, négyszögletes, vagy praktikus-, spatulás, vagy tevékeny-, filozofikus, vagy bütykös-, arisztokratikus-, pszichikus, vagy ideális-, vegyes, vagy kevert kéz.

Elemi kéz: a nyers erőt szimbolizálja. Férfiaknál gyakori, nőknél viszonylag ritka. Ujjai vastagok, a tenyérhez viszonyítva rövidek, tömpék. A kéz szőrös, vöröses színű. Heves vérmérsékletű, viszont nem bátor. Kulturális igénye nincs, ugyanúgy ahogy a változatosságot sem igényli. Nem szeret utazni sem. Minden fizikai munkára alkalmas, de sokszor fegyelmezésre szorul és igényli is azt. Nem szeret tanulni, életét az ösztönös vágyak kielégítése tölti ki. Magas a fájdalomküszöbük és gyakran muzikálisak.

Négyszögletes, vagy praktikus kéz: a kéz maga hűen nevéhez mindenhol a szögletes formát képviseli, szögletes a tenyér, az ujjak, és a csukló is. Imádja a rendet, a becsületes munkát, a hasznos és praktikus dolgokat. Tiszteli a tekintélyt, vállalkozó kedvű, igazságos és tudja hol a helye a világban. Mivel kiemelkedően szorgalmasak és kitartóak, gyakran többre viszik tehetségesebb társaiknál. Családban akár zsarnokok is lehetnek, mivel csak saját nézőpontját képesek elfogadni.  Kedvelik a természetet, szívesen sportolnak, szeretnek jókat enni és inni.

Spatulás, vagy tevékeny kéz: ez a kéz is tömör, de nem olyan ormótlan, mint az elemi kéz. A tenyér az ujjakkal szabályos négyszöget alkot. Az ujjak végén kis lapátka forma található, mely gyakran kiszélesedik. Nyughatatlan, nagy a szabadságigénye. Eredeti gondolkodásmódjával, megelőzi korát. Nehezen tűri a fegyelmet, és gyakran megy szembe a szabályokkal. Szívós, szerelemben hűséges, a hosszú udvarlást azonban nem szereti. Minden iránt érdeklődik, rendszeresen olvas, és minden újdonságra odafigyel. Gyerekkorában sokat csavaroghat, hamar válik önállóvá. Gyakori közöttük a feltaláló vagy felfedező. Különösen értékelik a jó ételeket és a gasztronómia minden formáját.

Filozofikus, vagy bütykös kéz: a tenyér téglalap alakú, ujjai hosszúak és hajlataiban bütykök találhatók. A kéz csontos a körmök hosszúak, az ujj végei lekerekítettek. Ez a kéz gondolkodó embert jelöl, aki inkább tudását gyarapítja, mint vagyonát. Barátságosak, de érzelmeikben inkább hűvösek és távolságtartóak. Erősen vonzódhatnak a misztikus dolgok, a meditáció felé. Büszkék arra, hogy nem átlagosak. Szigorú kritikusok, a sértéseket nehezen felejtik el. Egyedül dolgoznak, kevés barátjuk van. Tudásukat minden esetben az emberiség javára fordítják.

Arisztokratikus kéz: szép formájú, ovális kéz, kúp alakú ujjak, a körmök mandula formájúak. A hasonlóság miatt sokan összetévesztik a pszichikus kézzel. Tulajdonosaik a szellemiek iránt érdeklődnek leginkább, azonban érzelmi beállítottságúak. Igazi bohémek, akik szeretik a luxust és a kényelmet. Rendkívül lusták, kitartó munkára nem alkalmasak. Nagy empátiás képességgel vannak megáldva, érzékenységük miatt könnyen adakoznak bárkinek, aki szimpatikus számukra. Gyors észjárásuk ellenére ritkán valósítják meg céljaikat, mert nincs bennük elég kitartás. Azonban ha végre belefognak valamibe, szépen haladhatnak előre. Szerelmi téren megbízhatatlanok, gyorsan kialakuló érzelmeiket túlzásba vihetik.

Pszichikus, vagy ideális kéz: ez a kéz feltűnően szép és törékeny. Kecses, hosszú ujjak, szép körmök és lágy, puha kéz jellemzi. Mivel nagyon szép, ezért hívják ideálisnak is. A pszichikus kéz nagyon ritka, szinte csak kevert formában fordul elő. Jóságos, rendkívül érzékeny emberek, akiknek szemlélete távol áll a hétköznapi élettől. Szinte semmilyen gyakorlati munkára nem alkalmasak. Érdeklik őket a túlvilág dolgai és mivel megérzéseik kiválóak, remek médiummá válhatnak. Sokszor elmélyült vallási életet élnek, gyakran papok vagy apácák. Mivel általában naivak, könnyen rászedhetik őket. Egész életükben az igazságot keresik, sokat vannak egyedül. Ha az ideális kézhez szögletes tenyér társul, kiemelkedő lehet művészeti területen.




Vegyes, vagy kevert kéz: ez a leggyakoribb kéztípus, az ujjak formája dönti el hova tartozik az adott kéz. Egy kézen többnyire több típus jellegzetessége is megfigyelhető, ezért viszonylag ritka a „tiszta”, csak egy típusba tartozó. Kiemelkedő az alkalmazkodó képességük és mindenhez értenek egy kicsit, legyen az művészet vagy tudomány. Nagyon leleményesek és ötletgazdagok, azonban nagy hibájuk, hogy nem tudnak semmiben sem igazán kitűnni. Tudásuk emiatt nem igazi elmélyült tudás, tehetségüket sokszor szétforgácsolhatják. Kiváló házastársak, praktikus gondolkodók. Szeretnek utazni, mivel általában nyughatatlan a természetük. Szinte minden munkát képesek ellátni és sokszor a pillanat hatására  hozzák meg döntéseiket.






A cikket írta és a téma szakértője: Fejérvári Laura, okleveles tenyérelemző

Nincsenek megjegyzések: