2012. március 24., szombat

A hét napjai - Számmisztikai jellemzők

Egy hetünk a számok tükrében

Szinte mindig beszélünk róluk, mindennapi életünk meghatározó mérő egységei, de tudjuk vajon honnan ered a nevük, milyen szám tartozik az adott naphoz és milyen tevékenységek támogatottak az adott napon? Erről szól következő összeállításunk; a hét napjai kicsit más szemmel.

Honnan ered a hét napos ciklus és a napok elnevezése?
A ma használatos hét napos ciklust hivatalosan Nagy Konstantin vezette be, 321-ben, azonban a hetes csoportosítást először a babilóniak alkalmazták. Az akkori csillagászok összesen hét bolygót ismertek: Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz. A bolygókat istenekről nevezték el és ezek a nevek tovább élnek a legtöbb latin eredetű nyelvben.
Ezek sorban a következők: dies Lunae a Hold napja (hétfő); dies Martis Mars napja (kedd); dies Mercuri Merkúr napja (szerda); dies Iovis Jupiter napja (csütörtök); dies Veneris Vénusz napja (péntek); dies Saturni Szaturnusz napja (szombat); dies Solis a Nap napja (vasárnap).

A hét napjainak magyar elnevezése vegyes képet mutat, több napnevet a szláv nyelvből vettünk át, ilyen a kedd vagy a szerda, de megfigyelhetőek a zsidó és keresztény vallásból átvett nevek is, például a szombat és a vasárnap.

Milyen tevékenység élvez kiemelt támogatást az adott napon?

Hétfő: kiváló nap, hogy az otthonunkkal, házi kedvenceinkkel foglalkozzunk, valamint baráti látogatásokat tegyünk. Ez a nap az anyaság és intuíció napja, ezért szerencsés erre a napra tenni a kártyavetést, ill. a spiritualitással kapcsolatos tevékenységeket.
Száma: 2 és 7.
Színe: ezüst és halvány színek.

Kedd: harcias nap, ezért lendületesen kell belevágni mindenbe. Üzleti mágiára alkalmas nap.
Száma: 9.
Színe: vörös, piros árnyalatok.

Szerda: kommunikáció napja, ezért ezen a napon könnyen kötünk üzletet, és szerencsésen simíthatjuk el nézeteltéréseinket.
Száma: 5.
Színe: kék.

Csütörtök: szerencsés nap, ezért érdemes jogi és pénzügyeink intézését erre a napra tenni. Ekkor a legkiválóbb utazást kezdeni. Alkalmas még a kártyavetésre és az intuíció erősítésére is.
Száma: 3.
Színe: lila és bíbor.  

Péntek: szerencsés nap a szerelemhez, új ismeretek kötéséhez, problémásak megújításához. Kikapcsolódás és lazítás napja is egyben.
Száma: 6.
Színe: zöld és rózsaszín.

Szombat: ezen a napon eredményesen száműzhetjük rossz szokásainkat és negatív gondolatainkat. Sikerrel hajthatjuk be kintlévőségeinket. Továbbá alkalmas kártyavetésre és a saját magunkkal való kapcsolat javítására.
Száma: 8.
Színe: fekete és sötét színek.

Vasárnap: a hét összes napja közül vasárnap kell leginkább saját magunkkal foglalkozni és pihenni. Családi programok, kisebb összejövetelek napja ez.
Száma: 1 és 4.
Színe: arany és napsárga.

További érdekességek a számok világáról a tigrisszem.tk oldalon.



Nincsenek megjegyzések: