2013. március 5., kedd

Spiritualitás kontra pszichológia?


Ha a lélek gyógyulása a cél, vajon összeköthető-e a két út? Megférnek-e egymás mellett spiritualitás és pszichológia? Merem remélni, hogy igen! Én is képzem magam mindkét úton és igyekszem integrálni ezeket a szemléleteket, módszereket.

Mariana Caplan egyik ezzel a témával foglalkozó cikkéből szemezgettem ki a következőket:
„A spirituális megértés egy magasabb intelligencia, erő, hatalom közvetlen megtapasztalásából fakad, amit egyesek nondualitásnak, mások Istennek vagy Allahnak stb. neveznek. A spirituális módszerek hozzásegítenek a magasabb tudatosság megtapasztalásához és kitartó gyakorlással könnyebben érzékelhetővé válnak a létezés magasabb síkjai.”
„A pszichológiai munka pedig lehetővé teszi a személyiségünket alkotó komplex rendszer megismerését és helyrehozását. Ezek hiányában a berögzült viselkedésmódjaink és sérüléseink gátolhatják a fejlődésünket. A gyermekkori traumák - amelyet mindannyian megtapasztaltunk különböző mértékben- és egyéb múlthoz kötődő feldolgozatlan érzelmek mélyen meghatározzák a spirituális nézetekhez, gyakorlatokhoz, élményekhez fűződő viszonyunkat. Lelki elakadásaink akár akadályozhatják is a spirituális valóság észlelését, útjába állhatnak a spirituális élményeknek és megértéseknek.
A fősodrású pszichológiai iskolák közül jó néhány nem vesz tudomást az egyébként szélesebb perspektívát nyújtó spirituális ismeretekről. A spirituális élményeket egyszerű neurotikus fantáziáknak, infantilis regressziónak, idealizált projekcióknak tekintik. Ugyanakkor egyes spirituális tanítók pszichológiai értelemben vakok bizonyos területekre és azt hiszik, hogy a szellemi nagyságuk majd megoldja a lelki sérüléseket is. Pedig nem. Nem gyengeség, hanem bátorság az, ha szembe merünk nézni azokkal a dolgokkal, amiket legszívesebben meg sem látnánk. Így megszabadíthatjuk magunkat azoktól a terhektől, amelyek eltakarják előlünk saját teljességünket.”

A spirituális és pszichológiai gyakorlatok kombinációja elvezethet bennünket a bölcsességhez, az elfogadáshoz, az elengedéshez, a megbocsátáshoz, a feltétel nélküli szeretet képességéhez is. Ha önismeretünk fejlett, ha jóban vagyunk magunkkal- magunkban, akkor képesek leszünk megélni ezeket az érzéseket. EFT terapeutaként naponta gyakorlom az integrálást és igyekszem hozzájárulni e két terület közeledéséhez. Mert abból mindannyian profitálunk csak!


Mohácsi Lizi

Nincsenek megjegyzések: