2013. február 14., csütörtök

Valentin nap - a hagyomány eredete


A Magyarországon Valentin-napként meghonosodott, az angol Valentine’s Day kifejezésből átvett ünnep keresztény és pogány tradíciókon alapszik. Szent Bálint napja a keresztény hagyomány szerint tulajdonképpen egy igen szomorú megemlékezés is lehetne, hiszen Bálint – II. Claudius római császár idején – hite miatt február 14-én halt mártírhalált. Hogy mégis a szerelmesek ünnepe lett ez a nap, egy legendának köszönhető: eszerint mielőtt a keresztényüldözés áldozata lett, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

A pogány eredetmítosz is érdekes magyarázattal szolgál: a Bálint-nap körüli napokon az ókori Rómában két vallásos ünnep is létezett, Pán ünnepe és a Lupercalia vagy Februa. Ezeket az ősi eredetű pásztorünnepeket február 13-15. között tartották. A Lupercalia tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból állt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. A papok ekkor a februa nevű kecskebőr szíjakkal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon.

Bárhogy is nézzük, sem a kivégzés, sem a kecskebőrrel korbácsolás nem igazi szerelmi gesztus. De mit számít ez, a Valentin-nap mára akkor is a szerelmesek ünnepe lett. 
Boldog Valentin-napot!

Nincsenek megjegyzések: