2013. február 26., kedd

Holi - a színek ünnepe Indiában


India egyik legismertebb ünnepe a Színek fesztiválja, más néven a Holi. Az emberek ezen a napon színes porokkal teli zacskókkal dobálják meg egymást. Van, ahol előtte be is nedvesítik testüket előtte, és nem csak zacskókkal, hanem kézzel is szórják a sok színű port. Az ünnep reggeltől estig tart legalább két napig, de olykor akár egy hétig is. Az, hogy egy adott évben pontosan mikorra esik, attól függ, hogy mikor van a tál utolsó teliholdja február vége és március eleje között. India szerte sok felé ünneplik, de Nepálban és most már néhol Amerikában, és például Berlinben is tartják. 

Az ünnep előestéjén hatalmas tüzeket gyújtanak, mely a tavasz eljövetelével és a megtisztulással van összefüggésben, de szerves része a fesztivál mitológiai hátterének is. A színek a tavasz köszöntését és a tavasz színekben gazdagságát szimbolizálja. Az ünnep ideje alatt fellazulnak a társadalmi szabályok, ezért az emberek közvetlenebbül érintkezhetek egymással (szegények és gazdagok, nők és férfiak) mint máskor. Gyakran annyira magával ragadja a szabadság és a forgatag az embereket, hogy a rendőröknek kell véget vetniük az utcákon folyó táncnak és éneklésnek, és haza küldenek mindenkit.

Mitológiai háttere:
A mitológiai történet szerint Hiranyakashipu egy démon király volt, akit nem lehetett megölni. Sem embernek, sem állatnak, sem éjjel sem nappal, se földön se levegőben. Ettől annyira hataloméhes lett, hogy követelte, hogy mindenki Istenként imádja őt, ne pedig Vishnut. Azonban a saját fia, Prahlada megtagadta ezt, és ezért a démon király fenyegette, és ajánlatokat tett neki, de Prahlada nem adta fel hitét. Éhes, mérges kígyók közé vetetették, de túlélte, és a király összes többi kísérlete is kudarcba fulladt. Ekkor Hiranyakashipu megparancsolta fiának, hogy üljön egy máglyára húgával a démon Holika-val, akit nem égetett meg a tűz. Prahlada engedelmeskedett, és folyamatosan imádkozott Vishnuhoz, aki csodát tett, és megmentette őt, viszont Holika a tűzben elégett. Innen származik a démoni testvér nevéből az ünnep neve is, illetve a máglya gyújtás szokása. 
Itt is felfedezhetjük a boszorkányégetés rituáléját, amit sok tavaszünnepnél láthatunk. Ezzel együtt hivatalosan ez a tavasz köszöntő és tél búcsúztató ünnepe Indiának. 


A cikket írta: Bogdán-Körmöczi Júlia

Az Achirit Ezotéria oldalán megjelent minden írás és cikk a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: