2012. december 4., kedd

„Ki vagyok én?” - a személyiség 4 területe


Egy kis ízelítővel kezdem a legutóbbi cikkemben ajánlott könyvből:
Egyszerre vagyunk az anyag és az energia teremtményei. Az elektromágnesesség átjárja a biológiát – rengeteg kutatási megfigyelés bizonyítja, hogy elektromágneses változás kísér csaknem minden biológiai folyamatot. Az energia, beáramlik, körbeáramlik és kiáramlik a neuronokból és a génekből is. A gének tárolják az élőlények információit, az energia pedig ezeknek az információknak a kommunikációját működteti. Elképzelhetjük ezt, mint egy számítógépet: a merev-lemez tárolja az információt - ez a DNS -, de ha működtetni akarjuk a gépet, tanulmányozni szeretnénk a rajta futó programokat, be kell dugnunk a konnektorba a számítógépet- ez az energia.
A gének hozzájárulnak tulajdonságinkhoz, de nem határozzák meg őket. A hiedelmek, szándékok, gondolatok, a hit, gyakran sokkal erősebb összefüggésben vannak az egészségünkkel, a boldogságunkkal, mint a génjeink. Tanulmányok kimutatták, hogy mindezek és az elkötelezett spirituális gyakorlatok sok évet adhatnak hozzá az életünkhöz, genetikai állományunktól függetlenül. (Dawson Church, Phd.: Génjeink csodája)

Én azt hiszem, hogy ez megnyugtató. Hogy egészségünk és jólétünk fölött ellenőrzést gyakorolhatunk az életvitelünkkel, a gondolatainkkal, érzéseinkkel. Hogy a végső hatalom nem a molekuláris szerkezet érinthetetlen birodalmánál van. A tudósok kezdik megérteni, hogy az emberi tudatosság hogyan befolyásolja az emberi testet. A gondolatainkra és érzéseinkre a testünk egész bonyolult változás-sorozattal reagál, meghatározott biokémiai anyagok egész sora szabadul fel a szerveinkben. Például a szervezetünket elönti az adrenalin egy munkahelyi stresszt okozó változás miatt és amit emiatt még félelmünkben gondolunk, amiatt görcsös fájdalom jelenik meg a gyomrunkban. Egyszerre vagyunk a testünk, az elménk és a lelkünk, mindez egy meghatározott társadalmi és természeti környezetben. Holisztikus szemléletemmel én ezt így gondolom.

Mennyire ismerjük magunkat, személyiségünket?
Személyiségünknek 4 területe van: nyílt, rejtett, sötét és vak, annak megfelelően, hogy mi mit gondolunk, tudunk magunkról és mások mit gondolnak, tudnak rólunk.
  1. Nyílt - itt ugyanazt tudom, gondolom magamról, mint amit mások pl. bőbeszédű vagyok
  2. Rejtett – ebben a helyzetben én tudom, de mások nem, hogy pl. zavaromban beszélek annyit, mert alapvetően szégyenlős vagyok
  3. Sötét – amikor se én, se mások nem tudunk arról semmit, hogy pl. egy vészhelyzetben hogyan viselkedek
  4. Vak – az a területe a személyiségünknek, amit mi nem ismerünk, de mások igen: ők tudják rólunk pl., hogy amikor rossz a kedvünk, elveszünk az önsajnálatban, de mi nem vesszük ezt észre

Érdemes elővenni papírt, ceruzát és segítségül hívni magunk mellé egy jó barátot vagy egy családtagot vagy bárkit, aki ismer minket és tud őszinte lenni velünk. De a legfontosabb, hogy mi őszinték legyünk magunkhoz miközben feltérképezzük személyiségünket. Ezen ismeretek birtokában kideríthetjük, milyenek vagyunk és könnyebben „működtethetjük” testünk, elménk, lelkünk egységét, azaz saját magunkat.

EFT terapeutaként pedig azt mondom, hogy ha írás közben a szabad kezünkkel folyamatosan érintjük valamelyik könnyen elérhető akupresszúrás pontunkat, azonnal csökkenteni tudjuk a menetközben esetleg feljövő negatív érzésünket. Fontos, hogy mindenképp pozitív megerősítésekkel, érzésekkel zárjuk ezt az önismereti utazást! 

A cikket írta: Mohácsi Lizi

Kapcsolódó cikkek:



Nincsenek megjegyzések: