2012. szeptember 17., hétfő

Stresszoldás egy felvonásban


Dinamikus, szinte kirobbanó energiát sugárzó fiatalember lépett be az irodám ajtaján széles mosollyal az arcán. Miközben hellyel kínáltam, akaratlanul is azon töprengtem, hogy vajon mit szeretne tőlem? Ahhoz már hozzászoktam, hogy az emberek legnagyobb része rendkívül tehetségesen palástolja, ha feszült, de ez azért mégiscsak különösnek tűnt. Vajon milyen problémája lehet egy üzletembernek a szakmai életében, amikor éppen most nyert el egy vezetői pozíciót, és utazik külföldre egész családjával? Anyagi gondjai biztosan nincsenek, hiszen könnyedén tartja el saját magát és családját.
Az első néhány szavával rögtön felfedte, hogy mi okozza a folyamatos stresszt az életében: „Szeretném, hogy a  sikeresség és a játszi könnyedség, ami az egyetemig megvolt, most is jellemezze, jelemezné az életemet!
Ez már jó lehet kiindulási pontnak, de a megoldáshoz még kevés. Egy ember az életében egyaránt szembesül jó és rossz tapasztalatokkal. Amikor valami olyan történik vele, amit negatívan él meg, de arra képtelen, hogy önerejéből megváltoztassa, akkor hosszabb távon is stresszes, feszült lesz. Ez a feszültség, amit érez olyan, mint egy jelző lámpa. Felkapcsolódik, és mutatja, hogy nincs valami rendben. Éppen úgy, mint amikor kevés a motorolaj az autóban, és felvillan a hibát jelző fény.
Kerestünk tovább. A jelenséget úgy tudta körülírni, hogy túlságosan sokszor akar görcsösen elérni dolgokat, de a szakmai siker csak nem jön. Hol lehet ezt tetten érni? Egy általánosítással nem sokra megyünk, mert meg kell találni, hogy milyen helyzetben hozza a rossz döntést, ami tévútra vezeti. Mindaddig, amíg ugyanazt a rossz döntést hozza meg, hiába  nem tud róla, az elégedetlenség és a stressz ott fog maradni. 
Nemsokára el is jutottunk egy olyan eseményhez, amikor az előző munkahelyén a főnök behozza az egyik kollégáját – aki talán éppen a leggyengébb teljesítményt nyújtotta a csapatból – és kijelenti: „Úgy döntöttünk, hogy létrehozunk még egy hierarchia szintet, és őt nevezzük ki oda vezetőnek!” Egyértelmű volt a csalódottság és a mérhetetlen harag, ami azonnal magával ragadta: „Legszívesebben ott hagytam volna a céget abban a pillanatban!” – mondta. De nem tette. 
Pedig azonnal jelentkezett (ott is) benne a feszültség egyéb egyértelmű fizikai, testi tünetekkel együtt. Benne maradt, és a jelenség ismétlődött, mint ahogy az érzés is. A stressz csak egyre nőtt benne. A döntés, amit abban a konfliktus helyzetben hozott, automatikusan zajlott. Tudatos folyamatokon keresztül megváltoztatni nem lehet, mert az érzelmek, melyek a kulcsot jelentik nem a tudatban, hanem a tudattalanban vannak. Ezért elindultunk, hogy hipnózissal keressük a megoldást.

Az első ilyen élmény a középiskolai évekbe vezette vissza, ahol órán beszélgetett, ezért kihívták felelni, és egyest kapott. Habár ő volt a legjobb tanuló, most mégis megalázták, amit kénytelen volt elviselni, bár majd szétvetette az indulat.

A második egy egészen korai emlék, hol az édesapja megfenyíti valamiért. Ez ugyanazt a szilaj utálatot hozta fel benne. Az út innentől már korábbi életek elfeledett emlékein keresztül vezetett.

Az elsőt trónörökösként élte, ahol az uralkodásra készítették fel, de nem érezte még magát alkalmasnak a feladatra. Végül egyik közeli embere apját megmérgezte, és az ellenségei viszályt szítottak. Az örökösödés körül pokoli küzdelem bontakozott ki, és nem sikerül egységet kovácsolnia, így végül maroknyi emberével menekülnie kellett. Ez már a konfliktus vége, úgyhogy keresni kell tovább a korábbi életeseményekben, hogy honnan ered a bonyodalom. Még mindig ebben az életben vagyunk, csak néhány évvel korábban. 16-17 éves koráig nagyjából zökkenőmentesen zajlott az élete. Egész kisgyerekként mutattják be az udvarnak, és kezdték meg a neveltetését. 17 éves kora körül tapasztatal meg először az ármánykodást, ami az udvarban zajlott. Egyik bizalmas embere meggyilkoltatta a család legfontosabb személyes tanácsadóját. Ő szem és fültanúja volt az összeesküvésnek, de tehetetlenül szemlélte az eseményeket, illetve nem tett semmit. Valamivel megzsarolták. Ezen a szinten már elég közel voltunk a megoldáshoz, mindössze egyetlen lépést kellett tenni ahhoz, hogy a belső felismerés megszülethessen.

Erre eggyel korábbi életében nyílt lehetőség. Ott olyan életet élt, ahol a vállalt feladat nem engedte meg, hogy a tisztaságukon, feddhetetlenségükön csorba essen. Nem tehettek semmi rosszat. Az egyik társánál kiszúrta, hogy valami méltatlan dolgot követett el, de hosszas belső tépelődés után végül szemet húnyt felette. Nem vállalta, hogy megfossza őt rangjától és a mélybe taszítsa, pedig ez lett volna a kötelessége. A belső, érzelmi transzformáció és felismerés itt vette kezdetét, míg végül képesnek érezte magát arra, hogy meghozza a nehezebb döntést, és azt az utat válassza. Ezzel megváltozott.

Ahogy visszatértünk a másik életbe, már ott is megváltozott személyiséggel, erős kézzel, gyors és határozott döntésekkel irányította az eseményeket, így az ármánykodás lehetősége szóba sem került. A dolgok megfelelően rendeződtek el, térhettünk vissza a jelen élet keretei közé, ahol szintén megváltoztak már a belső képek. Nemcsak el tudta fogadni, de képes volt megköszönni azt a tanítást, amit az apjától kapott apró gyermek korában, és így egészen másként lépett már bele a tinédzser kori eseményekbe is. Vállalta a tette következményeit, és tanulási lehetőségként tekintett az ott történtekre. A haragnak hűlt helye. 
Végül visszatértünk az eredeti eseményekhez. A főnök bejelentésére egészen új emberként reagált. Még aznap délután bement hozzá az irodába, hogy beadja a felmondását, további sikereket kívánva neki. Felismerte, hogy ez nem a hely, ahol ki tud teljesedni. Már nem hátra felé tekintett, csak előre.

A belső konfliktus és stressz ezzel megszűnt. Megváltozott emberként tekintett az életére. A jövőben hasonló helyzettel nem kell szembenéznie, s ha mégis felbukkan, az új érzelmekkel, új módon tud reagálni. Visszakapta a lendületét.

Loós BalázsFoto: Freedigitaphotos.net/Ambro_ID-10076348
Freedigitaphotos.net/imagerymajestic_ID-10089789

Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: