2012. szeptember 27., csütörtök

Kelta kereszt kirakás


A Tarot kirakásai közül a három lapos vetés után, a „Kelta kereszt” a legismertebb és legnépszerűbb kirakási mód. Mivel sok lappal dolgozik, nagyon sok irányból mutat rá nem csak a probléma gyökerére, hanem a tudatos és a tudattalan motivációinkat figyelembe véve adja meg a választ minden feltett kérdésre. Mivel azonban sok kártyát kell egyben kezelnünk, ezzel a kirakással inkább akkor próbálkozzunk, ha már kellő gyakorlatunk van a kártyák értelmezésében és kirakásában. Egyik kirakás sem több vagy jobb a másiknál, néha a kevesebb több és egy lap többet árulhat el a kérdésről, mint az összes együtt véve. Ne ijedjünk meg, ha kezdetben nem sikerül pontosan értelmezni a kártyalapokat, vagy gondunk van az összeolvasásukkal, hallgassunk szívünkre és gyakoroljunk minél többet.

Gyújtsunk mécsest, a Tarot nagy Arkánumát keverjük meg és gondoljunk a kérdésre/problémára. Húzzunk ki 10 lapot, ügyelve a sorrendre, és az ábra alapján helyezzük őket a megfelelő helyre.
Az első kártya megmutatja a kiindulási helyzetet (4-es lap), a második azokat az eseményeket és gátló hatásokat jeleníti meg, amik az eseményre jelenleg gyengítő, vagy erősítő hatással vannak (21-es). A harmadik lap a kérdező hozzáállást jelenti tudatos szinten (11-es kártya), a negyedik a tudatalatti gondolatokat mutatja meg (14-es) az adott témával kapcsolatosan. Az ötödik helyen a múltbéli befolyások, míg a hatodik helyen lévő kártya a kérdés jövőbeli befolyásoltságát jelzi (17. és 15. lapok). A hetes kártya a kérdést feltevő érzelmeit és gondolatait mutatja, amivel hozzájárul a helyzethez (5. lap) a nyolcas a külső befolyásoló tényezőket tárja elénk, (22-es) a kilences helyen álló lap – bár jelen van, de jelentősége csekély – a kérdező félelmeit és reményeit mutatja meg, amit a kérdés feltevésével kapcsolatban megél (3-as). Az utolsó tizedik helyen szereplő kártyalap a megoldást, a távoli jövőt, az út végét jelzi (18-as kártya).
Ami konkrétan a jövőre utal az ebben az esetben a 6-os és 10-es helyen elhelyezkedő kártyák, a többi azok kiegészítésére szolgálnak, finomítják a lapok jelentéseit.


A cikket írta és a téma szakértője: Fejérvári Laura, okleveles Tarot mester

Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő cikkek és írások a szerzői jog végeleme alatt állnak.



Nincsenek megjegyzések: