2017. január 13., péntek

Mitől szerencsétlen nap péntek 13-a?


Minden évben legalább egyszer, de maximum háromszor, 13-a péntekre esik. Mindenkiben valahol ott él, hogy ez a nap talán kicsit más, mint a többi, egyesek próbálnak nem foglalkozni vele, de azt azért ők is tudják, hogy ez a nap szerencsétlenebb, mint a többi.

Tudományosan ugyan nem bizonyított, hogy bármi alapja lenne a mendemondának, de az tény, hogy az angolszász országokban próbálják elkerülni a 13-as számot, legyen szó repülőről, emeletről, vagy akár szobaszámról. A 13-as számtól való félelem annyira erős, hogy az Egyesült Államok egykori elnöke Franklin D. Roosevelt elnök maga sem volt hajlandó asztalhoz ülni, ha 13 hárman foglaltak helyet, ilyen esetekben az asztalhoz egy plusz főt ültettek.

Mitől szerencsétlen?
Freya az északi szerelem istennő by JesseiBeans
Arra, hogy mitől szerencsétlen többféle magyarázat létezik. Legvalószínűbb, hogy a szám és nap egyedi kombinációjából adódik, mivel ezek önmagukban is szerencsétlenek. A 13-as a kereszténység számára negatív felhanggal bír, mivel a tökéletesség számánál a 12-nél egyel több. A római időktől kezdve pénteken volt a kivégzések napja, Jézust is e napon feszítették keresztre, amit megelőzött az utolsó vacsora, ahol 13-an foglaltak helyet. Mivel a kereszténység egész Európában elterjedt, hajlamos volt más vallások ünnepeit megbélyegezni, eretneknek és szerencsétlennek kikiáltani. Az északi kultúrákban a péntek Freya, a szerelem istennőjének napja volt, amit a keresztény hódítók egyszerűen szerencsétlennek állítottak be. A korai skandináv mitológiában is megjelenik a 13-as negatív hatása, Odin az istenek atyja és 11 társa lakomát ül, ahová Loki az ármányos és gonosz isten váratlanul betoppan (mint 13. vendég) és megöli a szépség istenét, ezzel hatalmas háborút robbantva ki közöttük.



A templomosok legendája
A keresztes lovagok  kivégzése is péntek 13-án volt
A XIII. századra a templomosok olyannyira megerősödtek, hogy senki, még a francia király sem parancsolhatott nekik. Minden európai országban jelen voltak, befolyásuk volt az állam pénzügyeire, valamint jelentős birtokokat tudhattak magukénak szerte a kontinensen. Amikor azonban a Szentföld elveszett, az ő hatalmuk is megrendült, ezt kihasználva – és jelentős vagyonukra pályázva – IV. Szép Fülöp francia király elindította ellenük a történelem első ismert koncepciós perét, és egyetlen éjszaka alatt lefoglalta a rend vagyonát, birtokait és vezetőit börtönbe vetette. Koholt vádakkal illette őket, mint az egyházi tisztségek áruba bocsátása, a keresztény vallás ereklyéinek meggyalázása, paráznaság, stb. Aki nem volt hajlandó aláírni a hamis vallomásokat, máglyára küldték. Így esett, hogy aznap 1307. október 13-án, pénteken a templomos rend legtöbb vezetőjét megégették, vagyonukat elkobozták, ami hosszú távon a rend végleges feloszlásához vezetett (1312. március 22.).



Számtalan könyvben és filmben találkozhatunk a 13-assal és a hozzá tartozó babonával. A feltételezés, hogy ez a nap szerencsétlenebb mint a többi, sem megerősítve, sem megcáfolva nincsen, tehát marad a saját tapasztalat. Ha valami nem sikerül, legalább ezen a napon bátran ráfoghatjuk, hogy nem a mi hibánk volt. Egy évben ennyi mindenkinek jár. 


A cikket írta: Fejérvári Laura

Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő összes cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll. 

Nincsenek megjegyzések: