2012. június 12., kedd

Csakrák - 2. rész: A Szakráliscsakra


A szexcsakra szimbóluma, színe a narancssárga
A sorozat második részében a KERESZTCSONTI vagy SZAKRÁLIS (SZEX) csakráról lesz szó. A csakra szanszkrit neve: SZVÁDHISTHÁNA a HOLD KAPUJA.

Elhelyezkedése a nemi szervek környékén van. Férfiaknál a csakra az óramutató járásával ellentétesen forog, nőknél pedig az óramutató járásának megfelelően. Az alhasban, a nemi szervek, illetve a petefészkek és a méh közelében, de a keresztcsont vagy a farkcsont végének közelében ered, és onnan is kisugárzik hátrafelé. A keresztcsont latin megnevezése Os Sacrum, vagyis Szent Csont – a hiedelem szerint ez a lélek helye. Mivel a szexcsakra forrása nagyon közel van a gyökércsakrához, a két csakra hasonló feladatokat is ellát. A szvádhisthána a tan tien néven ismert kiegészítő csakrával is kapcsolatban áll, mely körülbelül négy ujjnyival a köldök alatt található.

A szakráliscsakra működése:
Célja a kreativitás, a szexualitás és az örömök előidézése. De nem kizárólag a szexuális örömök, hanem minden olyan tevékenység, ami lelkesedéssel tölt el, valamint a lelkesedés  azon dolgok iránt, melyeket az új nap hozhat számunkra. A szvádhisthána ennek a lehetőségét hordozza magában. Bármely pillanatban lehetőség nyílik a kreativitásra, és ha ez a csakra kiegyensúlyozott, akkor ezek valóra is válnak.
Tudat alatt általában tudjuk, milyen döntések lennének a megfelelőek a boldogságunk szempontjából. Ez azonban néha kellemetlen dolgokat inspirál, és ezért nem veszünk tudomást róla, aminek az az ára, hogy feláldozzuk a szvádhisthána egyensúlyát.


A kreativitás, a szexualitás és az örömök csakrákja
A szexuális energia adja a hajtóerőt nagyon sok emberi eredményhez. Ha szeretnénk ecsetelni a szexuális energia jelentőségét az energiarendszer részeként, akkor nehéz eldönteni, hogy hol kezdjünk hozzá. Az emberi szexuális ösztön egész évben jelen van. A férfi és a nő szexuális egyesülése, ha szeretetből és tiszteletből fakad, valódi transzcendens történés lehet, ereje nem csak a pár tagjait köti össze, hanem kiterjeszti szeretetüket a világba, minden érző lény irányába. A valódi szexuális szerelem nagylelkű és elfogadó, nagyobb figyelmet szentel a belső szépségnek, mint a külső formáknak. Amikor jelképes egyesülésben látjuk magunkat a másikkal, és a világegyetem kozmikus erejének részeként tekintünk magunkra, az segít az eltérésekhez való alkalmazkodásban. A közösülés fizikai aktusa erősen egyesíti a pár első két csakráját, és képes a kundalíni energiáját az összes többi csakrán keresztül felemelni. A legtöbb ember talán az orgazmusban kerül legközelebb a spirituális elragadtatás megtapasztaláshoz. A szexuális energiát a tantrikus szex gyakorlatai azért szabályozzák, hogy az orgazmus erejét a csakrákon keresztül felfelé tereljék a koronacsakrához, ahelyett hogy keletkezésük helyén, a nemi szerveknél bocsátanák ki.
A szvádhisthána jelentős szerepet játszik a kapcsolatokban, a kapcsolatok pedig életünk tanítómesterei. Ne feledje, könnyebb észrevenni a szálkát más szemében, mint a gerendát a magadéban. Bár kellemetlen lehet beismerni, másokkal kapcsolatban gyakran a saját jól elfojtott tulajdonságaink idegesítenek a legjobban. Azért vonzunk magunkhoz embereket, hogy megtanuljunk bizonyos leckéket: a kapcsolatok felszínre hozzák mind az erősségeinket, mind a gyengeségeinket, valamint azokat a hiedelmeket, melyekhez erősen tartjuk magunkat, és azt is, ahogyan élni szeretnénk.
Szín: a keresztcsonti csakra élén narancssárga, időnként csaknem arany színt áraszt, mozgásra ösztönöz, élénkíti a táncot és elősegíti a vidámságot, a könnyed kikapcsolódást és az élvezeteket. A narancssárgának olyan rezgése van, mely egy oktávon belül rezonál saját DNS-molekulánkkal. A narancs szó arab eredetű, ami narancsot és gránátalmát is jelent. A gránátalma jól ismert afrodiziákum, és az általános vélekedés szerint vidámságot hoz és enyhíti a depressziót. Nem csoda hogy az egész életüket narancssárga lepelben töltő lámák és szerzetesek, annyira sugárzó és vidám emberek.


A második csakra a víz elemhez tartozik
Eleme
Ez a csakra a víz elemmel áll kapcsolatban. A víznek hatalmas ereje van, víz nélkül nem tudnánk élni. Ha csak egy-két szót társítunk a vízhez (folyó, hó, zuhatag, tenger, eső – tisztítás, szomjúság, hűtés, melegítés) már megérezhetjük, hogy életünk minden pillanatában jelen van. Nemcsak a Föld felszínének 70 %-át borítja víz, hanem testünk 70 %-a is vízből áll. A hullámzás a testünkben lévő folyadékban is észlelhető. A kínai gyógyászatban a vesét és a hólyagot a víz elem szabályozza, ami a félelem fölött is uralkodik. Félünk az önuralom elvesztésétől, attól hogy mások irányítsanak bennünket, esetleg az egészségünk megromlásától. El kell fogadnunk hogy az eseményeket végső soron nem mi irányítjuk, és életünk eredményesebb, ha megtanulunk az áramlattal együtt haladni, rábízva magunkat egy magasabb hatalomra. Meg kell engednünk, hogy az érzelmek szabadon áramoljanak. A kreatív energia leszoktat bennünket a régi viselkedési mintáinkról, kizökkent a rendes kerékvágásból, hadilábon áll az ismétléssel. Amikor legközelebb egy ismerős vízparton jársz, figyeld meg, hogyan változtatja a hullámzás a sziklarepedések és a homokszigetek méretét és alakját. Nekünk is ugyanezt a rugalmasságot kell kifejlesztenünk, a szvádhisthána ebben segíthet.


Az ízlelés kapcsolódik a szexcsakrához
Érzékszerve:
Ez a csakra irányítja az ízlelő képességünket. Ha elképzeljük kedvenc gyümölcsünket, képzeletben meghámozzuk, felvágjuk, már látjuk magunk előtt hogy csöpög a leve és érezzük az illatát, a nyál összefut a szánkban. Amikor a víz elem összekapcsolódik az ízérzékeléssel, sok íz bontakozik ki. Nagyon gyakran csak gyorsan bekapjuk az ételt, és nem is törődünk vele, hogy igazán érezzük-e az ízét. A szádhisthánának jót tesz, ha tudatosabban eszünk: minden falatot ízlelgetve és lassan megrágva. A szvádhisthána segít nekünk abban, hogy megérezzük az élet édességét, bűntudattól mentesen és elragadtatással.

Életkor: Ez a csakra 7-14 éves kor között a legerőteljesebb. Az ilyen korú gyerekek már szembenéznek az első átmeneti rítussal: megkezdték az iskolát. Világuk tehát már jelentősen megnyílt: találkoztak a játszótér törvényeivel, nem beszélve az iskolatársak különféle, a családból hozott erkölcsi elveiről. Az elképzeléseknek és hatásoknak ebből a zűrzavarárból kezd kialakulni, hogy mi fontos számukra. A szvádhisthán irányítja az erkölcsi felfogást, saját személyes viselkedési szabályainkat, ellentétben a törzs törvényeit szabályozó múládhárával. Nevezhetjük az erkölcs csakrájának, itt tanuljuk meg egymás tiszteletben tartását. A nyolcrétű ösvény első lépését az úgynevezett jamák – elhagyandók – jelentik: az erőszakmentesség, az igazmondás, az őszinteség, az önmérséklet és a részvétel melletti elkötelezettség – olyan leckék, melyeket egy ideális világban a játszótéren és a tanárainktól tanulunk meg, még akkor is, ha otthon nem sajátítottuk el. Megtanulunk kitartani a barátaink mellett, és csendben maradni, hallgatni – teret engedni más személyiségeknek.

Fizikai kapcsolatok: A szvádhisthána irányítja a medencét, a reproduktív szerveket, a méhet, a vesét, a hólyagot és a vastagbelet, a hát alsó részét, valamint az olyan folyadékot, mint a vér, a nyirok, és a gyomornedvek. A szaporodást ennek a csakrának az energiája befolyásolja. Az itteni energia hibás működéséhez mindenféle fizikai problémák társulhatnak: vese- és hólyagbetegségek, terméketlenség, impotencia, a méh, a petefészek és a prosztata különböző rákos megbetegedései, vérbetegségek, alacsony spermaszám, valamint a nyirok- és emésztőnedvekkel kapcsolatos problémák.

Mirigyek: Uralkodó mirigyei a petefészek, a herék és a prosztata. Bár időnként azt halljuk, hogy az agy a test legnagyobb nemi szerve, ezek a mirigyek főszerepet játszanak a szexuális kreativitásban.

Hang: Az áradó zene, a hastánc zenéje, a néptánc és a salsa áll kapcsolatban ezzel a csakrával. A D hangmagasságon énekelt „O” hang a szvádhisthána magánhangzója. Gyengéden ismételgessük, mintha egy mantra lenne. Ezen csakra mantrája a szent bídzsa mantrája a Vam, mely felszabadítja a gátolt energiákat ezen a területen.


Karneol a szakráliscsakra drágaköve
Drágakövek: A karneol, a holdkő, a citrin, a turmalin és az aranytopáz mind növelik az energiát a szvádhisthánában. Fekvő helyzetben tedd a választott követ az alhasadra és képzeld el, ahogy magadba szívod a rezgéseket.

Illóolajok: az ilang-ilang, a szantálfa, a jázmin, a rózsa és a keserű narancs stimulálják ezt a csakrát.

Ételek: A leveles zöldségek, zöldsaláták, vizitorma, uborka, dinnye, körte és a birsalma aktiválja ezt a csakrát.

Javaslatok a csakra kiegyensúlyozására:

  • megvizsgálni az érzéseinket, mit jelent számunkra a szex, és hogyan fejezzük ki,
  • VAM mantra ismétlése,
  • a vízparti hullámok ritmusában való légzés,
  • pénzhez fűződő kapcsolat megvizsgálása,
  • kreatív energiák felélesztése– kreatív tevékenységek végzésével.



Kapcsolódó cikkeink:










Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő összes cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.

Nincsenek megjegyzések: