2012. március 12., hétfő

A Tarot története napjainkig

Sforza-Visconti Tarot kártya
A Tarot eredete régen feledésbe merült, ezért sok történet kering származásáról. Egyesek szerint az ősi Egyiptomból került hozzánk, mások szerint Kínából vagy Indiából származik. Dokumentum először 1300 körül tett említést a Tarot-ról, a század vége felé VI. Károly francia király nagyon kedvelte ezt a kártyajátékot. Ebből azonban csak kevés kártyalap maradt ránk. A XV. században Olaszországban is használták. A ma ismert kártyaképek Francesco Sforza megbízására készültek, 1450 környékén, Bianca Viscontival kötött házassága alkalmából.
Rider Tarot - A Bolond
Az áttörést Court de Gebelin 1871-es felfedezése okozta, mikor is összefüggést vélt felfedezni a Tarot és Toth könyve között - szerinte az egyiptomi beavatási szertartásokhoz használták. Ezeket az összefüggéseket nem bizonyították, de a kapcsolat bizonyos a Tarot és a kollektív tudatalatti között. Ettől kezdve vált a Tarot az okkultisták kedvelt "foglalatosságává": például Eliphas Levi, Oswald Wirth, akik megalkották saját Tarot-paklijukat is, leghíresebb a Rider Waite által 1910-ben készített. Ő az Aranyhajnal Hermetikus Rend tagja volt, amely akkoriban a legbefolyásosabb okkultista csoport volt. Tagjai voltak például W. B. Yeats, vagy Aleister Crowley, aki kivívta magának a "Világ Leggonoszabb Embere" címet. Az általa készített Tarot pakli a mai napig használatban van. 

A Tarot kártya hamarosan ismertté vált egész Európában, s eljutott Magyarországra is. A Tarot és szimbólumai ősidők óta léteznek az ember lelkében és gondolataiban, kártyáit közvetítőként használhatjuk belsőnk felé. Nem a kártyák, hanem a magasabb rendű bölcsesség adja meg a választ: a Tarot szimbólumai csak közvetítőként szerepelnek a válasz megértésében. A válasz legfőbbképpen csak lehetőségeket mutat és nem elkerülhetetlen történéseket! Amennyiben nem tetszik a válasz, változtatni lehet és kell rajta.

Kérdések és kirakások
A kártya alapvetően két részből áll, az ún. Nagy Arkánumból (arkánum = titok), mely 22 lapot számlál, és az 56 lapos Kis Arkánumból. A Nagy Arkánum használható önmagában, de a Kis Arkánumokkal együtt is. Ez lényegesen függ a vetőtől illetve a feltett kérdéstől is. Számtalan kirakási mód létezik, melyet szintén a vető dönt el, mikor meghatározza melyik illik leginkább a feltett kérdéshez. A legismertebb kirakási mód a Kelta-kereszt, Egyszerű kereszt és a Döntés. Ha sürgősen válaszra van szükségünk három lapos kirakást használunk, a bal oldali a támogató, jobb oldali az ellenző kártya. Ezt a kettőt összeadva kapjuk meg a végkövetkeztetés lapját, mely a leghangsúlyosabb kártya.

Miben segíthet nekünk a Tarot?
A Tarot minden fontos kérdésben segítségünkre lehet: családi, munkahelyi, párkapcsolati konfliktusok esetén, döntéshelyzeteinkben, valamint megmutatja azt a belső világot, amelyet magunk előtt is elkendőzünk, így mélyítve önismeretünket. Minden feltett kérdésben már benne van a válasz. A Tarot nem más, mint kulcs saját ajtóinkhoz.

A cikk folytatását és aktualitásokat bővebben olvashat Tigrisszem című oldalamon, ahol az egyes kártyák részletes leírását is megtalálja, valamint hasznos tanácsokat az otthoni kártyavetéshez.

Fejérvári Laura
+36-20-370-9952

Nincsenek megjegyzések: