2012. december 13., csütörtök

Luca napja és a boszorkányszék

Minden év december 13-a Luca napja, ami ma már a keresztény világban egy népszokáshoz kötődik, még pedig a Luca szék elkészítésének ez a kezdő dátuma. Aki ezen a napon nekifog és elkezd egy kis széket készíteni, faragni, és december 26-ig minden nap csak egy munkafázist végez rajta, az esti mise alkalmával megláthatja a közösség boszorkányát, ha feláll e székre. A széknek megszabott a formája is: "A Luca szék hagyományos alakja, az ősrégi idők óta varázserejűnek hitt pentagramma vagy pentalfa (németül trudenfuss vagy alpfuss), magyarul boszorkányszög: egy szabályos ötszög köré irt öt egyenlő szárú háromszögből kialakuló csillag." (Wikipedia)
Régebben ennek nagyobb népszerűsége volt, ma már csak a hagyományőrzők készítenek Luca széket.

Az azonban érdekes, hogy miért is alakult úgy, hogy ez a nap legyen a boszorkányszék elkészítésének napja. A gergely naptár bevezetése idején ez a nap hagyományosan is ünnepnap volt, hiszen akkoriban ez volt a leghosszabb éjszakájú nap, vagyis a téli napforduló. (Manapság ez a dátum december 21-22-e környékére esik.) Ezen a napon régen tilos volt szőni, fonni, sütni, és mosni is. A másik ide kötődő javaslat, hogy ilyenkor nem érdemes semmit sem kölcsön adni, mert boszorkányok kezére kerül 

Vissza kanyarodva a Luca székének történetéhez, az aki felállt a székre a 26-i mise alatt, meglátta a boszorkányokat. A hagyomány szerint, a boszorkányok szarvakat hordtak, és a templomba lépéskor le kellett hajtaniuk a fejüket, így könnyű volt meglátni ki a banya. Aki meglátott egy boszorkányt, annak menekülnie kellett hazáig, nehogy széttépjék a nyomába eredő boszorkányok, ám, ha mákot szórt maga után megmenekülhetett, mert azt a boszorkányoknak mind az utolsó szemig fel kellett szedniük.

Luca napi szokás továbbá, hogy lányok 12 gombócot főztek, melyek mindegyikébe egy férfi nevét tették, és amelyik gombóc először feljött a víz tetejére, az abban rejlő cetlin szereplő nevű férfi lesz a férje.

Szent Lucia
Ismertek még termékenységi rítusok is, de a gonoszok elűzésére szolgáló szokásokról is maradtak fenn emlékek. 

Természetesen van a napnak szentje is, Szent Lucia - nevének jelentése a fény, fényhozó - aki egy szicíliai szűz volt, aki Krisztusnak ajánlotta magát, de mivel az anyja férjhez akarta adni, és ő nem hagyta magát, mártírhalált halt.

Ez a nap, december 13-a Luca napja, a legtöbb babonával és népszokással összekötött nap egész éveben. 





A cikket írta: Bogdán-Körmöczi Júlia


Nincsenek megjegyzések: