2012. november 26., hétfő

A nyuszikától félni kell! (?)


Megy a nyuszika az erdőben, és találkozik a rókával. Odarohan, és beleharap a farába. A róka dühösen hátrafordul, majd sután bocsánatot kér és eloldalog. Nyuszika elégedetten ballag tovább. Később meglátja a farkast. Odarohan hozzá is, és jó erősen beleharap az ő hátsójába is. A farkas felháborodottan perdül meg, majd amint meglátja a nyuszikát ő is sután motyogva bocsánatot kér és távozik. Nyuszika büszkeségtől dagadó mellénnyel megy tovább, amikor meglátja a tigrist. Egy pillanatig sem tétovázva odarohan hozzá, és jól beleharap a hátsó fertályába. A tigris egy szempillantás alatt megpördül, és bekapja a nyuszikát, majd elégedetten, jóllakva baktat tovább.
????
Tanulság: a tigris nem volt ott az eligazításon, ahol az erdő lakóit figyelmeztették, hogy a nyuszikától félni kell.

Amikor egy új kliens belép az irodámba, általában az első néhány percben elmondja, hogy mi a  problémája. Ennyi információ a megoldáshoz szinte mindig elegendő. Az ezt követő 30-40 perc ennek ellenére mégis további beszélgetéssel telik. Ezalatt az idő alatt elmeséli a félelmeit a problémájával és a prekoncepcióit a hipnózissal kapcsolatban. A többség átesett az eligazításon, ahol jó alaposan rögzítették, hogy az élet nehéz és bonyolult, egy problémát megoldani nem egyszerű és a hipnózistól félni kell. Elég kár, mert mindenki tigrisnek születik...

Ismer olyan embert, aki szokott hisztizni? Bizonyára. A hiszti egy általánosan elterjedt eszköz arra, hogy megkapjon valamit erővel, amit szép szerével nem képes megszerezni. A hiszti például kialakulhat úgy, hogy egy gyermeket a szülei elvisznek magukkal vásárolni. Vásárlás közben meglát egy szép játékot, ami megtetszik neki. Megkéri a szüleit, hogy vegyék meg neki, de elutasítják őt. Ekkor döntenie kell, hogy mit tegyen, és a döntését a személyiségétől függően fogja meghozni. Az egyik lehetősége az, hogy dacosan és sértetten elkezd hisztizni a bolt kellős közepén, hogy vegyék meg mégis neki a játékot. Ha anyuék nem tudják kezelni a helyzetet, de kínosnak találják, akkor megkapja. Sikerrel jár, ezért ezt a viselkedésmódot siker-stratégiaként könyveli el, és jól megjegyzi. Innentől kezdve, ahol csak lehet, ugyanezzel az eszközzel fog élni. Hisztis lesz, hiszen ez a viselkedésminta a számára eredményes, jónak minősíti.
Aztán egy napon eljön az életében a pillanat, amikor élete párjával bemegy egy boltba, meglát valamit, ami megtetszik neki. Gondolja megveszi, de a párja elutasítja. Szó sem lehet róla! Elkezd hisztizni, mire a másik közli vele, hogy ha ezt folytatja, akkor útjaik elválnak. Ebben a pillanatban súlyos problémával találja magát szemben: boldog akkor lehet, ha megkapja, amit kiszemelt. A technika, amivel mindeddig élt a hiszti. Ha viszont ezt a technikát alkalmazza, akkor elveszíti a párját, aki nélkül ugyancsak nem lehet maradéktalanul boldog. Most mit tegyen?
A túlnyomó többség kétféle lehetőség közül választ:
1. Valamilyen eszközzel meggyőzi a másikat arról, hogy vegyék meg a kiszemelt dolgot.
2. Valamilyen eszközzel meggyőzi önmagát arról, hogy valójában nincs is szüksége arra a dologra. (A békesség kedvéért lemond róla.)

Valójában teljesen mindegy melyik megoldást választja, mert mindkét út ugyanarról szól: megfelelni az elvárásnak. Az első esetben a párja fog megfelelni az ő általa támasztott elvárásnak, míg az utóbbi esetben ugyanez történik fordítva.
Valójában egy harmadik útra kellene rátalálni a helyzet megoldásához. Sajnos azonban ebben többnyire mindketten akadályoztatva vannak, mert részt vettek az „eligazításon”: a nyuszikától félni kell!

Loós Balázs

 

Az Achirit Ezotéria oldalán megjelenő minden cikk és írás a szerzői jog védelme alatt áll.


Nincsenek megjegyzések: