2012. május 17., csütörtök

Havi könyv ajánló

Bert Hellinger, Gabriele ten Hövel:
Felismerni, ami van
Bioenergetic Kft., 2009. és 2011

Bert Hellinger, a családállítás atyja ebben a könyvében nem tankönyv jelleggel oktatja az olvasót. Még csak nem is sikertörténetekkel kápráztat el, hanem egy interjút ad. Viszont ebben az interjúban minden benne van, amit a családállításról alapvetően tudni érdemes. Szinte minden kérdést, amit a pszichiáter megválaszol egy-egy példa történettel támasztja alá. Nem véletlen tehát, hogy annak is, aki még nem tájékozott a családállítás, mint terápiás módszer működési mechanizmusát illetően, még nekik is érthető és élvezhető ez az olvasmány. Szépen és érthetően magyarázza el a szerzőpáros, hogy milyen módon alakult ki a módszer, valamint, hogy milyen alapvető társadalmi berögződésekkel találhatja szembe magát az, aki belevág, hogy saját családjában "rendet tegyen".
Természetesen ebből a könyvből senki sem lesz képzett családállító terapeuta, és egyáltalán nem tudja megoldani vele - otthon, a karosszékében - élete problémáit. Ellenben a kezébe kap nagyon sok, nem csak alapos és minden részletében hasznos, hanem elgondolkodtató, és további keresgélésre ösztönző  információt.

Személy szerint azért tartom nagyon jónak ezt a könyvet, mert sok mindent meg lehet érteni abból, ahogy a módszer kitalálója mondja el azt saját szavaival. Egy kicsit olyan, mintha Bert Hellinger előadásán ülne az ember, ami pedig nem kis dolog. Érdekesek a történetek is  valamint, hogy az ember itt-ott saját családjára is ráismer. 
Szórakozás és ismeret bővítés egy könyvvel, ezt biztosítja a "Felismerni, ami van".


A régebbi kiadásnak más volt a borítója, ezt is ide teszem, hátha antikváriumban keresi valaki:


Nincsenek megjegyzések: